Міноборони відрапортувало, куди пішли пожертви українців

Вівторок, 8 липня 2014, 14:26

Незважаючи на значні відрахування, бійці на передовій стверджують, що в зоні АТО нестача всього - від медикаментів до бронежилетів.

Про це пише журналіст Юлія Самсонова в "Фокусі".

Як пише видання, майже 134 мільйони гривень - таку суму до кінця червня зібрало Міноборони у вигляді благодійних внесків. Кошти в підтримку військових перераховує не тільки вся Україна - допомога надходить і з-за кордону. Ці гроші лише мала частина того, що отримують військові.

Головне джерело їх фінансування - держбюджет. З резервного фонду Мінфін уже виділив на потреби армії 4,7 мільярда гривень, на потреби Нацгвардії - 2,3 мільярда гривень, на потреби прикордонної служби - 143,8 мільйона.

Реклама:

Згідно зі звітом Міноборони, оприлюдненим у середині червня, більша частина благодійної допомоги, перерахованої на казначейські рахунки відомства, пішла на польове обмундирування військових - утеплені куртки, літні костюми і кашкети.

За них міністерство заплатило 30,226 мільйона гривень. Друга за значущістю стаття витрат - кулезахисні шоломи та чохли для них.

Вартість комплектів становила 28,367 мільйона гривень.

Решта 52,5 мільйона гривень розійшлися на взуття, спальні мішки, простирадла, ковдри та інше.

Бронежилети відомство закуповувало за гроші резервного фонду держбюджету, перераховані Мінфіном.

За 28,3 тисяч одиниць Міноборони заплатило 118,86 мільйона гривень. Частина грошей, що залишилася, була витрачена переважно на те ж, що і благодійна допомога, - каски, одяг, взуття та постіль. До середини червня не вся замовлена ​​продукція була поставлена.

"Незважаючи на значні відрахування, бійці на передовій стверджують, що в зоні АТО нестача всього - від медикаментів до бронежилетів. Бійці Першого резервного батальйону Нацгвардії, приїхавши в тижневу відпустку з-під Слов'янська, пікетували Кабмін і Раду. Вони розповідали, що воювати на схід їх відправили за 6 гривень добових, не видавши навіть змінного камуфляжу", - пише автор.

Головним одержувачем бюджетних коштів є Міноборони.

Відомство, на відміну від Нацгвардії і прикордонної служби, інформацію про витрати публікує на офіційному сайті. Однак у правдивості цих даних впевнені не всі.

"Ми повинні досліджувати весь ланцюжок: що куди було направлено і головне - чи дійшло. У звітах все сходиться. Але реалії відрізняються від даних, наданих на папері", - запевняє депутат від фракції "Свобода" Андрій Іллєнко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: