Думка експерта: Солома може дати Україні до 13 мільярдів кубометрів газу

Понеділок, 7 липня 2014, 13:40

Україна має колосальні ресурси для газозаміщення в аграрній сфері.

Про це заявив гендиректор УАК Сергій Стоянов.

За його словами, за різними оцінками, ми отримуємо в останні роки 60-70 млн тонн соломи і кукурудзяних стебел. За умови збору навіть половини від цього біоресурсу (інше - стерня і втрати), із зібраних 30-40 млн тонн таких відходів можна було б отримати енергетичний еквівалент 11-13 млрд кубометрів природного газу.

"На сьогодні, якщо говорити про екстрене втручання в ситуацію, можливості масового використання соломи для отримання тепла, наприклад, для сушки зерна замість газу для більшості аграріїв, практично втрачені", - зазначив Стоянов.

Реклама:

Стоянов зазначив, щоб зустріти "у всеозброєнні" майбутній (і, думаю, небачений досі) дефіцит газу бажаючому замінити газ на солому при сушінні зерна з урожаю 20014 голи треба було укласти контракт на поставку котла, проектування, будмонтаж роком раніше, влітку 2013 року.

"Але тоді всі мої співрозмовники, в тому числі дуже серйозні бізнесмени, перебували в полоні ілюзій, що "газ буде по 280 доларів", а що його взагалі бути не може, таке не розглядалося взагалі", - констатітрует експерт.

За словами Стоянова, те ж саме треба було робити і "цукровикам", які мають власні ресурси для виробництва необхідного на технологічні потреби біогазу - жом і меляс.

"Зараз їх "солодкий бізнес" - під великою загрозою! Як і масова сушка кукурудзи, урожай якої обіцяє бути", - говорить експерт.

Крім того, експерт зазначив, що відповідальним аграрним бізнесменам, господарникам, які розраховують вижити зі своїм бізнесом в зиму цього року, треба терміново, не відкладаючи, починати цю роботу.

"Наполягаю, ми в Україні надалі завжди будемо мати таку ціну на газ (чи то з Росії, чи то з Європи) яка забезпечуватиме окупність проектів газозаміщення українськими біоресурсами на рівні 2-3 років. Чим не бізнес!", - підкреслив він.

"Аграрний сектор Україна зобов'язаний забезпечувати свої основні потреби в природному газі за рахунок біоресурсів. Основні з них - сушка зерна і переробка цукрових буряків "обійдуться" в 2 млрд.куб.м", - підсумував Стоянов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!