"Газпром" йде на нові поступки Європі - ЗМІ

П'ятниця, 4 липня 2014, 09:34

"Газпром" готовий більше враховувати спотові ціни на газ при формуванні цін у своїх довгострокових контрактах з базовою прив'язкою до нафтових котирувань.

Про це розповіли дві людини, близькі до "Газпрому", пишуть "Ведомости".

Як наголошується, досі концерн украй неохоче йшов на це, наполягаючи, що глобального ринку газу з біржовими котируваннями, на відміну від нафтового, не існує. Європейські газові біржі неліквідні, а ціни на них волатильні, що загрожує надійності поставок.

Передбачалося, що будівництво по всьому світу заводів зі скраплення газу зробить ринок глобальним, але цього не сталося, говорив у травні на Петербурзькому міжнародному економічному форумі голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Реклама:

Європу вразила спотова свідомість, через це вона програла конкуренцію за світовий СПГ, він пішов зі спотового ринку ЄС за довгостроковими контрактами в Азію, де ціни вищі, і в Європу вже не повернеться, запевняв Міллер.

Через кілька годин після цього виступу Міллер підписав з італійською Eni угоду про нове ціноутворення. Вона коректує "умови купівлі-продажу" сировини, наголошувалося в повідомленні "Газпрому", але подробиць не надавали.

Eni ж поспішила оголосити, що внесено важливі зміни в індексацію ціни газу відповідно до ринкового ціноутворення.

В останні роки фіксовані ціни "Газпрому" за довгостроковими контрактами були помітно вище середньорічних спотових цін у Європі. Зокрема, тому Європейська комісія в 2012 році почала відносно "Газпрому" антимонопольне розслідування, звинувативши його в маніпулюванні ринками Східної Європи та неринковому ціноутворенні.

"Газпром" і раніше впроваджував спот у свої контракти під тиском ЄК і європейських клієнтів. Як правило, він погоджувався продавати на споті тільки додатковий газ, понад мінімальні обсяги за умовою "бери або плати".

Іноді мова йшла про продаж невеликої частини газу на споті і в рамках "бери або плати", але з 100% відбором цього обсягу, каже заступник директора Фонду національної енергобезпеки Олексій Гривач.

Це і в інтересах "Газпрому", адже за низьких спотових цін клієнти могли купувати дешевий газ не у нього, а на біржі.

У випадку c Eni йдеться про індексацію ціни з урахуванням спота на весь газ, який вона купує, говорить людина, близька до "Газпрому".

"З Eni впроваджені непрямі механізми, що дозволяють скоротити розрив між спотовими цінами і ціною за довгостроковим контрактом", - підтвердив другий співрозмовник. Але нафтова прив'язка залишається, наполягає він.

Проте впровадження індексу, що враховує спот в ціні на весь обсяг газу, який купується, фактично означає орієнтацію на ринкові ціни у самій формулі ціноутворення, що до цих пір було табу, каже співрозмовник. Схожий механізм може бути впроваджений і на інших найбільш конкурентних газових ринках у Європі, зокрема, такі переговори велися з Польщею, каже він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: