Думка експерта: Відставка уряду відтягує отримання грошей МВФ

П'ятниця, 25 липня 2014, 17:26

Розпад парламентської більшості є необхідним кроком для запуску процедури дострокових парламентських виборів, а ось відставка з поста глави уряду Арсенія Яценюка стала неприємною несподіванкою.

Про це Ерік Найман написав у своєму блозі.

За його словами, найбільша складність для короткострокових перспектив України - підвисання ряду дуже важливих законодавчих ініціатив Кабміну. У першу чергу вони спрямовані на наповнення держбюджету. А це може призвести до затягування з отриманням другого траншу кредиту МВФ, який і без того був перенесений з липня на серпень.

"Під ще більшим питанням стала успішність проходження зимового опалювального сезону. Реакція українських єврооблігацій на ці новини була закономірно негативною. Хоча це більше відбилося у відході вниз за цінами потенційних покупців, ніж реальними продажами", - говорить експерт.

Реклама:

Найман відзначає, що відсутність будь-яких зрушень Росії по деескалації ситуації на Донбасі і пряме військове втручання у справи України, катастрофа літака MH17 - все це провокує Захід на введення нових санкцій, набагато більш жорстких, ніж перші пакети.

"Росія в підсумку може позбутися доступу до ринків капіталу США та Європи, втратить можливість отримання нових технологій і видів озброєнь. Ефект від прояву таких санкцій рідко буває миттєвим. Швидше він поступово висушить російську економіку. А, враховуючи її глибоку неефективність, це призведе до найглибшої економічної кризи. Валютні та інші фінансові резерви Росії насправді не такі вже великі на тлі зобов'язань", - пише фінансист.

За словами Наймана, навіть просто зупинка зростання цін на нафту спровокувала стагнацію і бюджетний дефіцит в РФ.

"Санкції ж набагато серйозніше. Так за геополітичні амбіції Кремля заплатять всі росіяни. І вже платять. Втім, ситуація в Україні поки набагато складніше - "спасибі багаторічної цілеспрямованої політики Кремля", - підсумував Найман.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: