Кабмін домовився з МВФ про секвестр і проблеми "Нафтогазу"

Неділя, 20 липня 2014, 13:36

Майже чотири тижні перебування місії МВФ в Україні не пройшли даром: близько п'яти годин ранку 18 липня між місією і урядом України було зняте останнє проблемне питання - і вже вранці результати переговорів були презентовані пресі.

Про це своїй статті для ZN.UA пише економічний оглядач Дар'я Довган.

По-перше, Нацбанк і фонд все ж погодили нову версію проекту закону з іпотечного кредитування, який зробить його ще більш строгим відносно захисту прав банків, але дозволить вирішувати питання проблемних валютних іпотечних кредитів звичайного населення.

До того ж згідно з попередньою версією оновленого меморандуму Київ повинен був пообіцяти МВФ скасувати мораторій на стягнення застав за кредитами, введений парламентом у червні.

Реклама:

Крім того, вдалося досягти спільного розуміння проблеми і по "Нафтогазу".

Згідно з попередньою версією оновленого меморандуму, місія фонду погодилася на те, щоб збільшити передбачуваний дефіцит "Нафтогазу" з 3,3%, запланованих у первісної програмі, до 3,7% (хоча не виключено, що у фінальній версії меморандуму цифра вийде ще більше).

До того ж у фонді визнали, що НАКу знадобиться ще велика, ніж раніше, допомога з держбюджету.

А минулого тижня Міністерство фінансів подало на розгляд урядового комітету проект закону про внесення змін до держбюджету, яким пропонує уряду проводити часткову компенсацію ставок за запозиченнями на внутрішньому ринку для ряду державних компаній, у тому числі для НАК "Нафтогаз України" з тим, щоб той зміг реструктуризувати свої зобов'язання, термін погашення яких настає в поточному році.

Ймовірно, ця ініціатива Мінфіну також була узгоджена з місією фонду.

Нарешті, рух назустріч один одному між Кабміном і фондом відбувся і в питанні проблем з наповненням бюджету країни і станом її золотовалютних резервів.

Фонд, наприклад, змирився з тим, що розмір держборгу України до кінця 2015 р. збільшиться сильніше, а чисті міжнародні резерви НБУ сильніше скоротяться, ніж він спочатку планував, щоб стримати сильні коливання курсу гривні, якщо вони знову почнуться.

Нацбанк, у свою чергу, пообіцяв проводити інтервенції на валютному ринку, купуючи валюту для поповнення своєї "золотовалютної подушки", коли з'явиться така можливість.

Крім того, в рамках домовленості з МВФ у понеділок, 14 липня, прем'єр-міністр Яценюк доручив переглянути дохідну і видаткову частини держбюджету, привівши їх у відповідність з економічними реаліями, причому так, щоб розмір прогнозного дефіциту при цьому був незмінний.

Іншими словами, прем'єр доручив провести новий секвестр головного фінансового плану країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!