Видобуток газу "Газпрому" впав нижче мінімальних рекордів

Середа, 16 липня 2014, 14:23

Поточний  добовий видобуток газу "Газпрому" впав нижче мінімальних рекордів цього десятиліття через припинення поставок газу в Україну і зниження експорту в далеке зарубіжжя після теплої зими.

Як свідчать дані ЦДУ ПЕК 14 липня 2014 року "Газпром" видобув лише 882,8 млн кубометрів газу, передає "Інтерфакс-Україна".

У минулому, 2013 річний мінімум видобутку був зафіксований на рівні 1044,5 млн кубометрів, а мінімум за останні п'ять років (період спостережень Агентства газової інформації) був показаний в 2009 році - 891,7 млн кубометрів.

"Газпром" 16 червня перевів Україну на передоплату - тобто перестав постачати газ на адресу "Нафтогазу України".

Реклама:

Різке (приблизно на 100 млн кубометрів) зниження поставок було згладжено зниженням видобутку на 33 млн кубометрів на добу, свідчать дані ЦДУ, і зростанням закачування газу в підземні сховища Росії приблизно на 65 млн кубометрів (насамперед у найбільше в Росії Північно-Ставропольське ПСГ - на 23 млн кубометрів).

Зниження видобутку означає повну зупинку деяких промислів.

Зокрема, у зв'язку з припиненням поставок в Україну 2-й газовий промисел Ямбурзького родовища був зупинений достроково - на два тижні раніше запланованого терміну.

"Відповідно до затвердженого графіка, ми повинні були зупинити УКПГ тільки 30 червня. Але у зв'язку з коригуванням плану виробництва продукції в позначеному місяці відповідні заходи тут були розпочаті на два тижні раніше", - повідомляє корпоративне видання ТОВ "Газпром видобуток Ямбург".

Профілактика на ГП-2 триватиме "близько трьох місяців".

Поточні поставки газу на експорт за межі країн колишнього СРСР з останньої декади червня були стабільно нижче торішніх значень.

З початку липня глибина падіння вимірюється вже двозначними значеннями: за підсумками перших 14 днів падіння становило 11%.

Головна причина зниження експорту - минула тепла зима і солідні запаси газу в сховищах. Нинішній темп закачування газу в підземки Європи випереджає минулорічний овно на два місяці.

За відсутності підтримки з далекого зарубіжжя видобуток газу "Газпрому" в липні може знизитися на 13%, свідчать розрахунки АГІ, тоді як у червні було зафіксовано зростання на 1,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!