"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд відновив справу за позовом "Нафтогазу" про ліквідацію компанії Фірташа

П'ятниця, 6 червня 2014, 12:11

Господарський суд Києва відновив провадження за позовом НАК "Нафтогаз України" про ліквідацію ЗАТ "УкрГаз-Енерго" як юридичної особи.

Згідно з визначенням суду, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", розгляд справи призначено на 7 липня 2014 року.

"УкрГаз-Енерго" створено в лютому 2006 року на виконання російсько-українських домовленостей щодо організації нової схеми поставок газу в Україну, досягнутих у Москві 4 січня 2006 року. "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo AG (Швейцарія) тоді отримали по 50% акцій ЗАТ.

На початку 2008 року "Нафтогаз" і "Газпром" домовилися про зміну схеми поставок газу в Україну, виключивши з неї "УкрГаз-Енерго". У той же час компанія продовжує діяльність в якості трейдера природного газу.

Реклама:

Господарський суд Києва 26 червня 2013 зобов'язав "Нафтогаз" повернути ЗАТ "УкрГаз-Енерго" 50% акцій, якими володів держхолдинг.

У листопаді 2013 року "УкрГаз-Енерго" повідомило, що "Нафтогаз" позбувся своєї 50%-вої частки в статутному капіталі ЗАТ.

Як писала "Українська правда", компанія олігарха Дмитра Фірташа у дуже сумнівний спосіб відсудила у "Нафтогазу" газу 2 мільярди доларів.

Як ідеться у статті, процес відбирання у "Нафтогазу" на користь ЗАТ "УкрГаз-Енерго" завершився у 2013 році.

В його результаті фірма Фірташа відсудила у НАКу майже 5 мільярдів кубів газу (коштують майже 2 мільярди доларів), які начебто вона закачала у сховища у 2006 році.

Госпсуд міста Києва спершу зобов'язав "Укртрансгаз" віддати "УГЕ" "безпідставно набуте майно" - 4,862 мільярда кубометрів газу, потім постановив забрати майже весь цей обсяг у "Нафтогазу" для передачі через "Укртрансгаз" фірмі Фірташа.

Фінальним етапом відчуження майна держави стало рішення того ж суду про "повернення" половини акцій "УГЕ", які були у власності держави, самій компанії Фірташа.

Як відомо, у жовтні 2013 року "Газпром" з метою наповнення підземних сховищ знизив для холдингу Ostchem Group DF Дмитра Фірташа ціну природного газу до 260 доларів за 1 тис. куб. м.

Нагадаємо, 5 чеврня 2014 року стало відомо, що "Газпром" запускає процес ліквідації компанії RosUkrEnergo AG, яка є його спільним підприємством з українським бізнесменом Дмитром Фірташем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!