Колишній власник "Тоніса": "Сім'я" відібрала весь мій бізнес

Четвер, 5 червня 2014, 17:42

На початку 2009 року телеканал "Тоніс", будівельна, транспортна та телекомкомпаніі перейшли у власність наближених до "Cім'ї " людей.

Про це в інтерв'ю Hubs розповів бізнесмен і колишній лідер "Партії зелених" Володимир Костерін.

У 2010 році весь його бізнес "помножили на нуль". На початку 2009 року Костерін закрив "Газету24", незабаром збанкрутував його "Трансбанк" . Решта активів - телеканал "Тоніс", будівельна, транспортна та телеком компанії перейшли у власність наближених до "Cім'ї " людей.

"У 2010 році я був змушений виїхати, щоб на мій бізнес, команду і на мене особисто не чинився тиск. У зв'язку з внутрішньополітичними чинниками частину бізнесу в Україні довелося продати", - говорить Костерін.

Реклама:

За словами Костеріна, все почалося ще до Януковича під час виборів.

Опозицією була підготовлена ​​агресивна інформкампанія для дискредитації президента Ющенка, заснована на проекті "Дитячої лікарні майбутнього", яким займалася Катерина Ющенко та її благодійний фонд "Україна 3000".

"Я був одним з ініціаторів проекту, і перший мільйон вніс від "Трансбанку". Писали, що проект заморожений. Гроші, які лежали на рахунках "Трансбанку", вкрали, згадувався банк і моє ім'я. Почався відтік депозитів, з Кабміну державним підприємствам пішла команда вивести обороти з банку. Згодом всі гроші фонду "Україна 3000" були переведені з рахунків "Трансбанку" в "Укрексімбанк", - розповів банкір.

За словами бізнесмена, виникли проблеми з ліквідністю.

"На мій погляд, це було сплановано, щоб забрати телеканал "Тоніс", акції якого були закладені під кредит на розвиток "Газети24". За кілька місяців роботи з 97% ліквідних активів тимчасовий адміністратор зробив 100% неліквідних", - поділився Костерін.

"Тим, хто був зацікавлений у монополізації ЗМІ. У "Тоніса" був повний пакет ліцензій на мовлення по всій території України. Його створювали в 1990 році, це був перший приватний телеканал в СРСР. Було 98 каналів "Тоніс", один навіть на Чукотці", - сказав бізнесмен, відповідаючи на питання про те, кому потрібно було "віджимати" телеканал.

За словами Костеріна, "віджати" телеканал хотів не уряд окремий високопоставлений на той момент чиновник.

"Йому цього зробити не вдалося. Ми боролися в судах, але програвали. Був дуже сильний тиск на моїх партнерів по іншим бізнесам, на колег і менеджерів. Відкривалися кримінальні справи, людей допитували в прокуратурі. Я змушений був віддати "Тоніс" представникам минулої влади, щоб зняти цей тиск. Я дав команду переписати акції на компанії, список яких мені надали", - сказав екс-власник.

За його словами, "покупець" заплатив у десять разів менше ринкової ціни каналу і не мені, а менеджменту і ряду посередників, як відступні.

"Я хочу викупити "Тоніс" назад. Зараз працюю над цим питанням, спілкуюся з державними структурами, з менеджментом каналу, чекаю, коли на мене вийдуть власники. Планую зробити європейський екологічний телеканал", - підсумував Костерін.

Крім того, Костерін розповів, що крім "Тоніса" у нього була компанія "Ведікон" - провайдер бездротового інтернету.

"Ми поставили в більшій половині областей України передавачі за новою технологією, які дозволяли передавати мобільний зв'язок та інтернет дешевше, ніж зараз на ринку. Цей бізнес мені довелося продати в 20 разів дешевше. Також була продана інвестиційно-будівельна компанія "Столиця", яка займалася девелопментом. Був у мене ще бізнес по залізничним перевезенням, його менеджмент компанії якимось чином переоформив на себе", - підсумував бізнесмен.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!