Вартість доставки продуктів до Криму зросла на 50%

Середа, 4 червня 2014, 15:26

За даними аналітиків, в останні два місяці вартість доставки продуктів до Криму з материка зросла для українських постачальників на 50% порівняно з дооккупаціонним періодом.

Про це пише "Крим.Реаліі".

Як зазначається, це сталося в результаті зміни транспортних схем, відсутності зворотних поставок з півострова на материк, а також через вимушений простій фур на кордоні.

Терміни доставки збільшилися приблизно в 1,5-2 рази. Іноді на кордоні фурам доводиться стояти і по кілька днів. Це означає, що багато продуктів по дорозі просто псуються.

Реклама:

Крім того, в ряді випадків рітейлерам доводиться повертати товар, тому що на кордоні фури повертають назад. Всі пам'ятають введену в Росії заборону на ряд продуктів з України, пише видання.

"В даний час чітко видно наступні тенденції ринку: всі перевезення з Києва зросли в ціні на 20-40% залежно від напрямку; в ряді випадків наступило повне припинення поставок до Криму і на схід країни; спостерігається дефіцит транспорту", - зазначив генеральний директор компанії "ФМ Ложістік Дніпро" Андрій Нестеренко.

У зв'язку з виникаючими труднощами багато рітейлерів просто відмовляються від організації поставок на півострів. Ті ж, хто поки цього не зробив, змушені переплачувати за доставку в 1,5 рази, що неминуче позначається на кінцевій ціні продуктів.

Зокрема, з подібними проблемами зіткнулася компанія Fozzy Group, що володіє мережею супермаркетів "Сільпо". В адміністрації відзначають, що завозити товари з материка з кожним днем стає все складніше.

"Наші витрати на доставку товару зросли колосальним чином не тільки тому, що ціна на паливо зросла майже в два рази, але й тому, що машини іноді знаходяться по 15 годин на кордоні. Буває й таке, що їх взагалі в силу будь-яких причин не пускають до Криму, вони розвертаються і розвантажуються в найближчих магазинах на материку. Звичайно, величезна кількість товару списується і пропадає", - зазначають у компанії.

Як зазначається, супермаркети "Сільпо" - одні з небагатьох, які поки вижили на півострові, зберігши свої українські корені.

Відхід з ринку українських продавців ознаменує кінець одного з етапів перехідного періоду на продовольчому ринку Криму, після якого, ймовірно, почнеться сувора епоха російських товарів, які багатьом виявляться просто не по кишені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!