"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Російський цукор обійдеться Криму в сотні мільйонів дорожче

Вівторок, 3 червня 2014, 14:24

Перехід з українського на російський цукор коштуватиме кримчанам додатково понад 160 мільйонів гривень у рік.

Про це повідомив директор агенції AgriSurvey Тарас Гагалюк.

"Консолідація галузі виробництва цукру зумовлена в першу чергу кон’юнктурою ринку. Внаслідок перевиробництва 2012 року з ринку пішла майже половина підприємств - в першу чергу ті підприємства, що не входять в структури агрохолдингів і не мають власного виробництва цукрового буряка", - зазначає Гагалюк.

За його словами, забезпеченість власною сировиною дозволяє працювати більш ефективно в часи, коли надмірні обсяги виробництва цукру призводять до низьких цін реалізації.

Реклама:

Крім того, експерт зазначив, що, із серйозними проблемами щодо забезпечення цукром може стикнутися окупований Крим.

"Так, при загальному споживанні цукру в Криму на рівні 85 тисяч тонн на рік, регіон наразі не має жодних власних потужностей з виробництва цукру. Якщо в Криму буде прийнято рішення замінити український цукор російським, то це в першу чергу вдарить по споживачах. Адже внаслідок вищої ціни цукру, що склалася на роздрібному ринку Росії, вони можуть втратити понад 160 мільйонів гривень в річному вимірі", говорить Гагалюк.

У 2013 році в Україні було вироблено 1,26 мільйона тонн цукру, що на 41,2% нижче показника 2012 р.

При цьому, як стверджують в агенції AgriSurvey, ТОП-15 найбільших підприємств забезпечили виробництво цукру в обсязі 890 тисяч тонн або 70,7% від загального виробництва.

Таким чином, концентрація цукрової галузі продовжує зростати, адже в 2012 році ТОП-15 підприємств виробляли всього 41,7% обсягів цукру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!