"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кримчанам доведеться повернути кредити українським банкам

Четвер, 26 червня 2014, 10:48

Після анексії РФ території АРК над українськими банками нависла загроза збитків на суму понад 20 мільярдів гривень.

Нацбанк своєю постановою № 260 обірвав фінансові зв'язки між півостровом і материковою Україною, але як банкам повернути свої активи - пояснення від держави так і не послідувало, пише Forbes.ua.

Офіційної інформації про переговори між ЦБ РФ та НБУ також немає, пише видання.

Однак, як стало відомо Forbes, представники Центробанку Росії все-таки побували в Україні і провели відповідні переговори. І Нацбанк зміг знайти для цього вагомі аргументи - після того як у Криму було захоплено 4 мільярди гривень готівки, яка належить Ощадбанку.

Реклама:

Так, хоча офіційна позиція ЦБ РФ, зі зрозумілих причин, відсутня, схоже, сторони домовилися про те, що борги перед українськими банками не будуть "подаровані" тим, у кого вони є.

У разі неповернення кредитів кримських позичальників чекатимуть судові позови, спілкування з російськими колекторами і неможливість кредитування в російських банках, що працюють в Криму.

Заступник голови Центробанку Росії Михайло Сухов повідомив Forbes, що Банк Росії не може прийняти будь-яких рішень, юридично значущих для виконання зобов'язань підприємствами та громадянами Криму перед банками України.

"Разом з тим, ми виходимо з того, що сумлінне ставлення до взятих на себе фінансовими зобов'язаннями має бути обопільним як для банків, так і для їх клієнтів", - говорить Сухов.

Асоціація російських банків, в свою чергу, звернулася до жителів Криму із закликом про виконання своїх кредитних зобов'язань перед банками України з метою недопущення "неприємних ситуацій", які можуть виникнути у зв'язку з судовими позовами з боку українських фінустанов.

Варто відзначити, що якщо на 1 квітня кредитний портфель українських банків в Криму становив близько 20 млрд гривень, то на 1 червня на балансі банків України значилося в 2,5 рази менше коштів - лише близько 8,5 млрд гривень.

Решта боргів, найімовірніше, "пішли" в портфелі російських банків, або ж переуступлені колекторам.

Покупців на свої активи банки почали шукати ще наприкінці березня, задовго до того, як НБУ прийняв постанову № 260.

Водночас активи "Приватбанку" та Ощадбанку, ймовірно, були списані, і ці банки зможуть їх повернути лише в порядку заперечування нанесення збитку в міжнародних судах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!