У Росії вирішили заборонити українську продукцію за допомогою брехні

Вівторок, 24 червня 2014, 20:54

Россільгоспнагляд повідомив недостовірну інформацію про площу розповсюдження шкідника кукурудзи в Україні, більш ніж удвічі перебільшивши її, з метою знайти причину для заборони поставок українській продукції.

Про це повідомили у прес-службі Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

"На офіційному сайті Россільгоспнагляду нещодавно з'явилося повідомлення, в якому вказані свідомо недостовірні дані про площу розповсюдження західного кукурудзяного жука в Україні. А саме, вказана площа розповсюдження шкідника - більш як 72 тисяч га, що не відповідає дійсності", - говориться в повідомленні.

За даними Держветфітослужби, які раніше були опубліковані у відкритому доступі на порталі відомства, площа розповсюдження шкідника кукурудзи становить 33 тисяч га.

Реклама:

"Ці дані загальнодоступні, і тому залишається тільки здогадуватися, з якою метою російська сторона повідомила про завищену більш ніж удвічі площу розповсюдження західного кукурудзяного жука в Україні", - відзначає служба.

При цьому наголошується, що щорічно фахівці Держветфітослужби проводять обстеження з метою виявлення карантинних організмів, зокрема західного кукурудзяного жука.

"Найбільше уваги при обстеженнях приділяють територіям, прилеглим до міжнародних аеропортів, а також районів, що межують із зараженими регіонами. У зонах можливого занесення і появи цього шкідника на полях кукурудзи і прилеглих до них територіях державні фітосанітарні інспектори здійснюють постійний контроль шляхом візуального огляду кореневої системи і вегетуючих рослин, а також шляхом вилову жуків на феромонні пастки", - говориться в повідомленні.

За даними Держветфітослужби, станом на 1 січня 2014 року шкідника було виявлено у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій і Чернівецькій областях на загальній площі 33 тисяч га.

Разом з тим, Держветфітослужба не виключає можливого збільшення площі розповсюдження шкідника в 2014 році у разі недотримання суб'єктами господарської діяльності обмежень карантинних зон.

За даними служби, області України, що межують з Росією, мають найменший ризик зараження кукурудзяним шкідником, оскільки цей шкідник жодного разу не був виявлений за допомогою феромонних пасток або харчових приманок. 

У разі виявлення шкідника на територію, де його було виявлено, Держветфітослужба накладає карантин. При цьому встановлюються межі і розмір виявленого вогнища, в якому спеціальним чином регламентується перевезення вантажів із карантинної зони.

Всі вантажі з продукцією рослинного походження, які вивозяться з карантинних зон, супроводжуються карантинними сертифікатами, які видаються лише на підставі огляду і фітосанітарної експертизи. У випадках виявлення карантинних організмів, зокрема й кукурудзяного жука, вантаж підлягає знезараженню, переробці або знищенню.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!