"Газпром" зупинив на ремонт "Північний потік"

Вівторок, 24 червня 2014, 11:49

Газпромівський морський газопровід "Північний потік" (Nord Stream) з 9:00 за київським часом повністю зупинено для проведення планового технічного обслуговування.

Про це пише ZN.UA з посиланням на "Інтерфакс".

Як повідомляється, зупинку газопроводу, яким "Газпром" мав намір замінити транзит через українську територію, буде компенсувати Україна.

Так, по 28 червня не будуть працювати обидві нитки магістралі, а з 28 червня по 4 липня працюватимуть за однією ниткою.

Реклама:

"Планові ремонти - одна з головних турбот газовиків в літній період. Їх графік узгоджується з усіма контрагентами за багато місяців до моменту проведення планової зупинки", - пише видання.

Цього року плановий ремонт збігся з переведенням України на передоплату - тобто припиненням поставок газу на адресу українських споживачів.

Однак великі запаси газу в українських сховищах (ПСГ) і низьке споживання дозволяє в поточний літній період країні обходитися без імпортного газу. Україна ось уже тиждень обходиться без імпортного газу, а транзит газу до Європи йде без порушень.

Зупинку "Північного потоку" компенсує Україна. На вівторок номінація на транзит газу через Україну по ужгородському коридору становить 155 млн куб. м, що на 45% вище, ніж тиждень тому.

Після "Північного потоку" розпочнеться ремонт на "Ямал-Європа".

З 8 по 12 липня буде на третину (33%) знижена потужність газопроводу на вході до Німеччини з Польщі.

З 26 по 27 липня буде діяти 50% обмеження, а з 5 по 9 серпня - 28% обмеження.

Як відомо, 23 липня глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що Україна чітко і у відповідності з заявленими домовленостями виконує свої транзитні зобов'язання щодо постачання російського газу до країн Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: