"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Компанії США та ЄС можуть отримати управління української ГТС

Середа, 18 червня 2014, 18:42

Кабінет міністрів розробив законопроект, яким пропонує дозволити компаніям з Європейського союзу і США брати участь в управлінні системою магістральних газопроводів і підземних сховищ газу, зберігши ці об'єкти в держвласності.

Схвалений на засіданні уряду 18 червня законопроект N4116а оприлюднений на сайті Верховної ради.

Кабмін пропонує дозволити передачу магістральних мереж і ПСГ в управління та/або концесію або оренду на термінової платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора Єдиної газотранспортної системи України. Для здійснення функцій оператора підземних сховищ можуть передаватися тільки підземні сховища газу.

При цьому функції оператора Єдиної газотранспортної системи можуть бути закріплені за підприємством, засновниками та власниками яких можуть виступати або виключно держава, або держава спільно з резидентами країн ЄС, США чи Європейського енергетичного співтовариства, де Україні буде належати не менше 51%.

Реклама:

Резиденти ЄС і США повинні обов'язково бути операторами систем транспортування газу, членами Європейської мережі операторів транспортування газу, сертифікованими відповідно до вимог європейського законодавства, або оператором системи транспортування газу США.

Відповідно до законопроекту, засновник і власник підприємства, на яке покладено функції оператора ГТС, повинен мати значний досвід управління газотранспортною системою на американському чи європейському ринку.

Згідно з рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в нафтогазовому комплексі, функції оператора підземних сховищ газу може бути покладено на окреме підприємство - оператора підземних сховищ газу.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: