Україні потрібно готуватися до гіршого - Плачков

Вівторок, 17 червня 2014, 12:01

Рішення Росії припинити постачання природного газу в Україну може бути частиною гри, прогнозувати поведінку РФ неможливо, тому варто готуватися до гіршого.

Про це в коментарі Gordonua.com заявив міністр палива та енергетики України в 2005-2006 роках Іван Плачков, пише The Kiev Times.

В Україні терміново потрібно створити спеціальну комісію, яка займатиметься тільки підготовкою до опалювального сезону.
 
"Треба оголосити надзвичайний енергетичний стан. Скликати комісію, яка готуватиме країну до опалювального сезону. Літній період ми можемо якось ще пережити. Далі - гірше. Зараз потрібно дивитися де, кому, скільки потрібно газу. Коли газу не вистачає, всі почнуть кричати, що їм потрібно", - заявив екс-міністр.

За його словами терміново об'єднатися енергетикам найвищої кваліфікації, дипломатам, економістам.

Реклама:

"Вирахувати споживання газу детально, по регіонах, щоб зберегти життєзабезпечення міст. Виробити стратегічний план і запропонувати його президенту і уряду. Причому спрогнозувати три варіанти: оптимістичний, песимістичний і базовий. Залежно від зовнішніх температур, які будуть майбутньою зимою", - заявив Плачков .

Крім того, Плачков вважає необхідним максимально збільшити видобуток власного газу в Україні. І перевірити ситуацію з газовими сховищами.

"Всі кинулися підраховувати газ у сховищах. Це повинні робити професіонали. Тому що в цих сховищах так, є певний обсяг газу, але його не весь можна викачувати. Є таке поняття, як "обсяг який не береться", - зазначає екс-міністр.

За його словами, потрібно зосередити весь інтелектуальний і професійний потенціал для вирішення цих питань в спеціальній комісії.

"Сьогодні уряд працює в екстремальних умовах. Крім енергетичної безпеки, є серйозні питання територіальної цілісності країни, є питання економіки, соціальні питання і так далі. Всі ці люди кваліфіковані й знаючі, але їх просто не вистачить займатися тільки енергетикою", - сказав Плачков.

Екс-міністр в будь-якому випадку впевнений, що Україна впорається з газовою проблемою.

 "Україна виживе в будь-якому випадку. Але з якими втратами і неприємностями? Всі проблему потрібно звести до мінімуму. Період важкий, але Україна впорається з ним гідно, у мене в цьому сумнівів немає. Моя улюблена приказка: "Північний вітер народжує вікінгів". Ці випробування нас об'єднають, зроблять сильнішими і мудрішими", - підсумував Плачков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: