"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" ввів режим передоплати для поставок газу в Україну

Понеділок, 16 червня 2014, 09:28

"Газпром" з 10:00 за московським часом в повній відповідності з чинним контрактом перевів НАК "Нафтогаз України" на передоплату поставок газ.

Про це повідомила компанія, передає "Інтерфакс-Україна".

"Рішення прийнято з причини хронічних неплатежів "Нафтогазу України". Прострочена заборгованість компанії за поставлений російський газ становить 4,458 млрд доларів: 1,451 млрд доларів - за листопад-грудень 2013 року і 3,007 млрд доларів - за квітень-травень 2014 року", - йдеться в повідомленні.

За попереднім рахунком за червень платежі також не надходили. З сьогоднішнього дня українська компанія отримує російський газ тільки в оплачених обсягах.

Реклама:

16 травня "Газпром" виставив "Нафтогазу України" рахунок за червень у розмірі 1,66 млрд доларів, однак кілька разів переносив введення режиму передоплати на тлі проведення переговорів про оплату боргу за участю Єврокомісії.

Так, останні переговори відбулися в ніч на понеділок і тривали до 2:30, але результатів не принесли. Це був вже дев'ятий раунд тристоронніх переговорів щодо газу.

За час проведення переговорів єдиним зрушенням стала виплата "Нафтогазом України" боргу близько 800 млн доларів за постачання в першому кварталі за ціною 268,5 доларів за тисячу кубометрів, яку українська сторона вважає для себе прийнятною.

Гасити борг за 2013 рік і поставки в другому кварталі 2014 Київ відмовляється до прийняття пакетної угоди на своїх умовах.

"Газпром" кілька разів переносив термін переведення України на передоплату, але останній крайній термін 16 червня переносити відмовився.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк уже доручив профільним відомствам готуватися до відключення поставок природного газу з 16 червня 2014 року.

Міністерству юстиції доручено завершити процедуру підготовки до захисту інтересів України у відносинах між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" в Стокгольмському арбітражі.

Зі свого боку "Газпром" також підготував зустрічний позов з приводу неоплати поточних поставок (поточний борг складає 4,4 млрд доларів) і понад 18 млрд доларів платежів за зобов'язанням "бери або плати".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: