Росія зірвала газові переговори - Міненерго

П'ятниця, 13 червня 2014, 20:04

Російська сторона фактично зірвала переговорний процес щодо врегулювання взаємовідносин України і Російської Федерації в газовій сфері.

Про це повідомляє прес-служба Міненерго.

"Із самого початку переговорів українська сторона демонструвала готовність знайти компромісне рішення за пропозиціями Європейської Комісії та на підставі ринкових механізмів формування ціни на газ", - повідомили у Міненерго.

Як зазначається, запропонована Єврокомісією проміжна ціна на газ для України в розмірі 326 доларів за тисячу кубометрів була відхилена Російською стороною без розгляду.

Реклама:

"Натомість,  в ультимативній формі Російська сторона запропонувала політично вмотивовану дискримінаційну ціну, яка в будь-який момент може бути збільшена на 100 доларів в односторонньому порядку за рішенням Російського уряду", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі повідомили, що такі дії  Російської сторони створюють загрозу  енергетичній безпеці як України, так і країн ЄС,  після фактичного припинення постачання газу в Україну, що "Газпром" планує здійснити в понеділок, 16 червня 2014 року.

"Міністерство енергетики  та вугільної промисловості підтверджує свою налаштованість на подальші переговори з Російською стороною за участю Єврокомісії. Українська сторона відкрита до врегулювання взаємовідносин і вирішення питання шляхом досягнення домовленості", - зазначили у прес-службі.

У повідомленні також зазначається, що у п’ятницю відбулася телефонна розмова міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана з Єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером.

Темою розмови було питання продовження переговорів щодо надійності постачань природного газу в Україну та до країн ЄС.

Продан запропонував провести наступний раунд тристоронніх переговорів у найближчі дні, починаючи з суботи, у місті Київ або у будь-якому з міст ЄС.

Оттінгер підтримав цю пропозицію, зазначивши при цьому, що наступний тристоронній раунд переговорів доцільно провести за результатами зустрічі на рівні господарюючих суб’єктів.

Таку двосторонню зустріч Єврокомісар запропонував провести у суботу у першій половині дня у Києві на рівні керівників НАК "НафтогазУкраїни" та ВАТ "Газпром".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!