У "Нафтогазі" заявили, що "Газпром" зірвав переговори

П'ятниця, 13 червня 2014, 10:01

Переговори з врегулювання спірних питань щодо постачання російського газу в Україну безрезультативні через раптову відмову російського уряду від плану, узгодженого на тристоронніх переговорів за участю ЄС.

Про це йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

"9 червня російська сторона знову запропонувала повернутися до механізму формування ціни в односторонньому порядку шляхом регулювання урядом РФ експортного мита на природний газ, який "Газпром" поставляє до України. Дана пропозиція прямо суперечить досягнутим раніше домовленостям у вирішенні цього питання виключно на рівні двох компаній", - заявляє "Нафтогаз".

У компанії підкреслили, що відмова від механізмів одностороннього регулювання ціни була принциповою позицією української сторони протягом усього періоду переговорів.

Реклама:

"Таким чином, російська сторона свідомо запропонувала неприйнятний варіант врегулювання спору, тому "Нафтогаз" заявляє про навмисний зрив домовленостей з "Газпром", - йдеться в повідомленні.

НАК додає, що російська сторона також відмовилася розглядати компромісний варіант, запропонований представниками Європейської комісії.

На думку "Нафтогазу", встановлення ринкової ціни є взаємовигідним рішенням для обох компаній, оскільки дозволить НАК імпортувати значні обсяги російського газу для задоволення потреб широкого кола внутрішніх споживачів, що, в свою чергу, призведе до максимізації загального прибутку "Газпрому".

"Нафтогаз" докладає всіх зусиль для ведення переговорів з російськими колегами на корпоративному рівні, проте, змушений констатувати, що продовження конструктивного діалогу буде неможливо, якщо російська сторона не змінить свою позицію щодо одностороннього формування ціни на імпортований до України газ", - наголошується в заяві української компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!