"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ заборонив банкам працювати в Криму до завершення окупації

Вівторок, 6 травня 2014, 20:59

Національний банк заборонив банкам України здійснювати діяльність в Криму до завершення російської окупації.

Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

"Правління НБУ був змушене 6 травня 2014 прийняти рішення (тимчасово до закінчення окупації) припинити подальшу діяльність українських банківських установ та їх відокремлених підрозділів на зазначеній території" , - вказується в повідомленні.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ № 260.

Реклама:

Згідно з повідомленням, центральний банк затвердив таке рішення, оскільки не має можливості здійснювати банківське регулювання та нагляд, валютний контроль та державний фінансовий моніторинг за діяльністю банків в Криму.

"Окупація території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя порушила роботу банківської системи в регіоні, що призвело до виникнення загрози інтересів вкладників та інших кредиторів банків", - підкреслюється в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що подальше функціонування банків в умовах окупації буде порушенням законодавства України у зв'язку з неможливістю виконання такими банками та їх підрозділами вимог законодавства України: з урахуванням цього багато банків фактично вже були змушені призупинити або припинити свою діяльність в Криму.

У НБУ нагадали, що відповідно до закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України відповідальність за відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації юридичним і фізичним особам у повному обсязі покладаються на державу, яка здійснює окупацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!