"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрпошта" опинилася на межі банкрутства

П'ятниця, 30 травня 2014, 15:05

Фінансове становище "Укрпошти" вкрай важке.

Про це заявив виконуючий обов'язки гендиректора державного підприємства "Укрпошта" Михайло Паньків, передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, дефіцит оборотних коштів станом на 1 квітня 2014 становив 155 млн гривень, тоді як на ту ж дату 2012 профіцит становив 29 млн гривень.

Дана ситуація, за словами Паньківа, безпосередньо пов'язана з кредитними зобов'язаннями підприємства.

Реклама:

Зокрема, за два роки (з 2012-го по 2014-й) вони зросли з 593 млн гривень до більш ніж 800 млн гривень. Збільшилася і дебіторська заборгованість - з 154 млн гривень до 344 млн гривень.

Причиною таких показників, на думку керівника підприємства, став продаж послуг з відстрочкою платежу.

Як зазначив Паньків, до теперішнього часу подібна практика припинена.

І. о. гендиректора "Укрпошти" також повідомив, що під час вивчення стану справ на підприємстві були зафіксовані факти корупції.

Зокрема, підписувалися договори з компаніями-підрядниками, які згодом виявлялися фіктивними. Конкретних прикладів він не назвав, зазначивши, що цим повинні займатися правоохоронці.

Паньків також озвучив подальшу стратегію "Укрпошти".

Вона припускає, зокрема, передачу ряду бізнес-процесів на аутсорсинг. Крім того, передбачає і франчайзинг поштової мережі.

Зокрема, за даними і . о. гендиректора, 75% з 12,5 тис. відділень підприємства є збитковими, і за його словами, зазначені заходи допоможуть оптимізувати витрати.

Стратегія також передбачає підвищення ефективності якості обслуговування.

"Ми хочемо відкрити канали спілкування зі споживачем. Працюємо над ефективною системою галузевого навчання", - зазначив Паньків.

Крім того, подальший розвиток передбачає автоматизацію всіх робочих місць: зараз їх більшість не прив'язана до центральної бази даних, що погіршує управління в цілому.

Важливим аспектом є також установка якісного програмного обладнання для обліку посилок.

Облік Паньків назвав важливою функцією, яка не буде передаватися на аутсорсинг.

"Моє завдання - вивести "Укрпошту" на рівень рентабельності інших зразкових держав", - підкреслив керівник підприємства.

"Укрпошта" є національним оператором поштового зв'язку, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів від 10 січня 2002 року. Входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: