"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін хоче скоротити збитки держшахт на 2,7 мільярда

Середа, 28 травня 2014, 20:56

Міністерство енергетики та вугільної промисловості планує цього року скоротити збитки державних шахт на 2,7 мільярда гривень, при цьому на покриття збитків у 2014 році держава планує витратити близько 13 мільярдів гривень.

Про це йдеться в повідомленні міністерства, передає УНІАН.

Згідно з повідомленням, скорочення збитків може відбутися завдяки збільшенню середньої ціни тонни товарної продукції з другого кварталу на 28,5%, що дозволить до кінця року одержати додатково 525,1 млн гривень прибутку, з них 312 млн гривень - від реалізації коксівного вугілля і 213,1 млн гривень - від реалізації енергетичного.

Також збільшено обсяги вугілля, яке направлять на переробку, на 4,4 млн тонн, або на 25%. Зокрема, енергетичного - на 12%, а коксівного - майже вдвічі.

Реклама:

Крім того повідомляється, що міністерство розробило заходи зі зниження витрат на виробництво готової продукції й економії витрати коштів. До кінця року заплановано знизити витрати на 2,2 млрд гривень. Зокрема, за рахунок оптимізації цін витрати на придбання матеріалів зменшаться на 267,6 млн гривень.

Заплановано також скоротити витрати на електроенергію за рахунок зменшення її використання. На послуги промислового характеру витрати зменшаться на 177,9 млн гривень, а також за рахунок зарплати з нарахуваннями заплановано знизити витрати на 1,7 млрд гривень.

Разом із тим, Міненерговугілля заборонило держшахтам реалізацію сортового вугілля через посередників. А його продажем із травня 2014 року займається лише держпідприємство "Вугілля України".

"Все коксівне вугілля продавалося меткомбінатам через посередників за цінами, які були занижені на 100-150 гривень. Це призводило до втрат у сумі 30-40 млн гривень на місяць", - підкреслюється в повідомленні.

Також зазначається, що заборона реалізації вугілля через посередників дозволяє здійснювати реалізацію продукції за прямими контрактами з тепловими електростанціями й металургійними заводами, що дасть значний економічний ефект.

Раніше ЗМІ повідомляли, що екс-президент України Віктор Янукович одержував незаконний дохід на тендерах із поставки вугілля для державних енергокомпаній.

Ціна тонни вугілля становила близько 400 гривень, проте після перепродажу його через декілька компаній вартість вугілля збільшувалася до 1 тисячі гривень. Таким чином, 600 гривень осідало в "кишенях" оточення Януковича.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!