Уряд оцінює дефіцит "Нафтогазу" в 62 мільярда

П'ятниця, 2 травня 2014, 14:22

Уряд України оцінює дефіцит НАК "Нафтогаз України" в 62 мільярда гривень у 2014 році.

Про це йдеться в меморандумі з Міжнародним валютним фондом від 22 квітня, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"У 2014 році основною метою буде компенсувати негативний вплив зміни курсу валют на баланс "Нафтогазу" і привести його дефіцит до рівня 3,3% ВВП. У 2015 році планується звести дефіцит компанії до 1,9% ВВП, а до 2018 року - усунути його", - йдеться в документі.

Згідно з меморандумом, дефіцит "Нафтогазу" в 2014 році оцінюється в 62 млрд гривень, а на його покриття уряд уже виділив 11 млрд гривень. Україна передбачила випуск облігацій ще на 22 млрд гривень для покриття дефіциту НАК.

Реклама:

"З метою покриття нестачі, "Нафтогаз" має розробити план з оптимізації тарифів, поліпшення збору платежів та з урахуванням усього цього - подальшої фінансової підтримки з держбюджету", - зазначено в документі.

Для об'єктивної оцінки фінансового стану "Нафтогазу" компанія залучає аудитора, результати роботи якого будуть готові на початок червня. В подальшому аудит компанії здійснюватиметься на щомісячній основі, пізніше - на щоквартальній основі. Для поліпшення розрахунків за газ з боку ТКЕ Верховна Рада ввела спецрахунки для таких підприємств.

Крім того, уряд домагатиметься збільшення покриття житлових будинків лічильниками тепла з 36% до 45% до кінця 2014 року. Поставлено мету відійти від оплати комунальних послуг, виходячи з норм споживання, у бік оплати за приладами обліку.

Уряд України зазначає, що з метою деполітизації тарифоутворення, тарифи на тепло встановлюватиме безпосередньо Нацкомпослуг.

У документі також відзначається важливість ухвалення рішень щодо підвищення тарифів на газ і тепло для кінцевих споживачів із метою скорочення та подальшого усунення дефіциту НАК "Нафтогаз України", який у 2014 році становитиме 62 млрд гривень.

Згідно з документом, цього року тарифи на газ для населення зростуть на 56%, на тепло - на 40%, проте починає роботу і нова програма адресних субсидій з оплати комунальних послуг для малозабезпечених сімей. Очікується, що обсяг програми становитиме близько 3 млрд гривень.

У меморандумі також наголошується, що найближчим часом НКРЕ має привести тарифи "Нафтогазу" на газ для промспоживачів у відповідність до закупівельних цін і валютного курсу.

У меморандумі також передбачено підвищити тарифи на газ і тепло для кінцевих споживачів на 40% із травня 2015 року, ще на 20% у 2016 та 2017 років.

Згідно з документом, станом на березень, прострочена заборгованість "Нафтогазу" перед російським "Газпромом" становила 2,16 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!