У Яценюка визначилися, яке майно урядовців-утікачів продаватимуть

Субота, 17 травня 2014, 10:39

Кабінет міністрів затвердив як і за яких умов може реалізовуватися майно, що належало колишнім урядовцям, а нині є речовим доказом у кримінальних провадженнях проти них.

Про це йдеться у повідомленні розміщеному на сайті президента.

Відповідну постанову про "Порядок реалізації речових доказів у кримінальному провадженні, зберігання яких через громіздкість або з інших причин є неможливим без зайвих труднощів", ухвалено на виїзному засіданні у Вінниці 16 травня.

Як зазначається, цей документ був розроблений Міжвідомчою робочою групою з питань антикорупційного законодавства на чолі з Оленою Тищенко спільно з фахівцями МВС України.

Реклама:

За словами Тищенко, це позбавить Україну від вагомого фінансового тягаря, який спричиняє утримання майна корупціонерів, котрі залишили її територію.

"Наприклад, утримання таких об'єктів як "Межигір'я" чи утримання нафтопродуктів у залізничних вагонах - це мільйони гривень. Всі ці витрати лягають на платників податків. У такому випадку можливий розгляд питання про оцінку та реалізацію такого майна", - пояснила вона.

Зокрема, постановою визначається порядок встановлення оцінки майна, яке було вилучено органом досудового розслідування та визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Йдеться про майно, зберігання якого неможливе, ускладнене через його громіздкість або з інших причин, чи витрати із забезпечення спеціальних умов зберігання якого є співмірними з його вартістю. Оцінка та реалізація такого майна можлива у випадку, якщо це не шкодить кримінальному провадженню.

Тищенко зазначила, що таке майно оцінюватиме спеціальна комісія, до складу якої увійдуть представники досудового розслідування, Торгово-промислової палати, власника або особи, якій майно ввірене, а у разі необхідності - фахівці, які мають необхідні експертні знання.

Вона також наголосила, що порядок реалізації "корупційного" майна забезпечуватиме дотримання інтересів не лише держави, а й власника такого майна.

Зокрема, постанова містить пункт щодо гарантії повернення власнику або уповноваженій особі коштів, отриманих від реалізації майна, відповідно до остаточної вартості акту оцінки майна у випадку, якщо в подальшому майно визнано таким, що не підлягає стягненню або спеціальній конфіскації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!