Київ звернеться до суду щодо захоплення РФ "Чорноморнафтогазу"

Вівторок, 13 травня 2014, 19:07

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що українська влада звернеться з позовом до Міжнародного арбітражного суду у Стокгольмі щодо експропріації Росією компанії "Чорноморнафтогаз".

Про це Яценюк заявив на спільній прес-конференції з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу після спільного засідання уряду України та колегії Єврокомісії, передає УНІАН.

"Росія анексувала Крим. Росія захопила українську власність вартістю в десятки чи навіть сотні мільярдів доларів, включно з державною компанією "Чорноморнафтогаз". Вона вкрала понад 2 мільярди кубометрів українського газу. Вона вкрала нафтовидобувні поля, компанії, оффшорні вишки і ті, які на суші. Ми з цього приводу зустрінемося з Росією у суді", - сказав Яценюк.

Прем'єр також заявив, що Україна звернеться до Стокгольмського арбітражу і щодо високої ціни на газ, яку Росія вимагає платити після зміни влади в Києві, піднявши ціну з 268,5 доларів за тисячу кубометрів до майже 500 доларів і скасувавши також 100-доларову знижку за базування Чорноморського флоту в Севастополі.

Реклама:

"Якщо Росія відкине наші пропозиції, тоді ми подамо позов проти Росії у Стокгольмі. Залишається менше двадцяти днів, і це останній дзвоник для Росії сісти за стіл переговорів і знайти рішення", - сказав Яценюк.

За його словами, Україна готова терміново погасити заборгованість за газ перед "Газпромом", якщо Росія підпише нову угоду про поставки газу за прийнятними для Києва цінами.

Як повідомлялося, "Чорноморнафтогаз" входить до складу НАК "Нафтогаз України" і спеціалізується на розвідці і видобутку нафти і газу в акваторії Чорного і Азовського морів.

На балансі "Чорноморнафтогазу" перебувають 17 родовищ, з яких 11 газових, 4 газоконденсатних і 2 нафтових. Сумарні запаси усіх родовищ на сьогодні становлять: природного газу - 58,56 млрд кубометрів, газового конденсату - 1231 тисяч тонн, нафти - 2530 тисяч тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: