Україна готова відкрити ринок для польської свинини

Вівторок, 13 травня 2014, 13:35

Україна готова відкрити ринок для польської свинини.

Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка під час брифінгу в Кабміні, передає Latifundist.com.

Він зазначив, що це питання гостро поставив перед ним посол Республіки Польща в Україні під час їхньої нещодавньої ділової зустрічі.

З точки зору посла, підстав для заборони ввезення польської свинини на територію України вже немає, так як спалах африканської чуми був ліквідований ще в лютому, нових заражень не виявлено і всіх заходів для нерозповсюдження інфекції вжито.

Реклама:

За словами Швайки, зараз це питання активно досліджують ветеринари обох країн. Якщо вони підтвердять відсутність небезпеки зараження вітчизняних свиней внаслідок відкриття ринку, заборона ввезення буде знята.

При цьому, враховуючи цінове падіння польської свинини внаслідок ембарго імпорту Росією та її надлишку на внутрішньому ринку, є ймовірність, що це обвалить ціни і на українському ринку. А от про обсяги постачання, на його погляд, говорити поки рано.

"Принципи вільної торгівлі ніхто не відміняв, вони є базовими і непорушними. Закрити ринок для польської продукції можна тільки через недотримання ветеринарних правил, але не в якому разі не керуючись політичними чи економічними мотивами", - заявив він.

У той же час, як він уточнив, Польща готова перейти від конкуренції на цьому ринку до партнерства, щоб спільно виходити на інші ринки.

"Якщо наш ринок готовий виробляти і експортувати свинину, ми будемо займатися взаємними поставками і шукати нові ринки збуту для нашої продукції", - уточнив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: