РФ готова обговорювати зниження ціни на газ для України після погашення боргів

Понеділок, 12 травня 2014, 13:07

Російська сторона готова обговорювати зниження ціни на газ для України у разі погашення боргів.

Про це заявив журналістам заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми хочемо виконання контрактних зобов'язань. Ми говоримо, щоб обговорювати будь-який компроміс, необхідно погасити борги. Сплатіть борги, тоді можемо про щось говорити", - сказав він, відповідаючи на питання, чи готова Росія піти на зниження ціни газу для України.

Яновський нагадав, що знижка в 100 доларів до ціни газу для України, діючої за угодою від січня 2009 року, була надана російським урядом згідно із Харківською угодою за перебування російського флоту в Криму після 2017 року, і знижка надавалася в рахунок сплати мита в російський бюджет.

Реклама:

"У цьому ж договорі була норма, що порядок обліку цих коштів повинен був бути відображений в документі, підписаному між російським Мінфіном і Мінфіном України. Незважаючи на те, що з 2010 року минуло чотири роки, ми неодноразово посилали українській стороні документ, який був додатком, який українська сторона так і не підписала, тобто вони ці кошти не враховували", - сказав заступник міністра енергетики РФ.

Він повідомив також, що Україна не виконала зобов'язань ні за обсягами закупівель газу, ні по оплаті боргу, відповідно до яких була надана друга знижка вже самим "Газпромом" до ціни, прописаної в контракті.

В результаті цієї знижки ціна для України з 1 січня 2014 року становила 268,5 долара за тис. кубометрів газу і припинила свою дію 1 квітня 2014, оскільки "Нафтогаз України" не погасив борг за раніше поставлений газ.

"Тобто, Україна повинна була певні обсяги газу споживати і повинна була їх оплачувати. Жодна з цих умов не була виконана - ні за обсягами, ні по оплаті", - підкреслив Яновський.

Яновський також зазначив, що інші альтернативи, крім російського газу, для Європи і України будуть дорожче.

За його словами, як тільки "Нафтогаз України" отримав знижку від "Газпрому", реверс був зупинений, тому що, компаніям, які постачають газ в Україну по реверсу, невигідно постачати собі у збиток.

"Наївно думати, що газ з США, видобутий і доставлений на європейський ринок буде конкурентоспроможним з газом з Алжиру, Лівії чи Росії. Так, це будуть якісь цінові сплески як в той, так і в інший бік, тому ми весь час виступаємо за довгострокові контракти з формулою ціни, яка буде зрозуміла всім учасникам", - сказав заступник міністра енергетики РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!