"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Імпорт ліків припинено, імпортери очікують вирішення питання з ПДВ

Середа, 9 квітня 2014, 13:04

Ввезення в Україну імпортних ліків призупинено через невирішеність питання розміру сплати ПДВ при експорті цієї продукції.

Про це повідомив експерт асоціації "ФармУкраїна", що об'єднує найбільших українських дистриб'юторів лікарських засобів, Денис Шевченко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ліки "зависли" на кордоні. Поставки не відбуваються. Імпортери та дистриб'ютори очікують, коли буде вирішено питання сплати ПДВ на ввезення ліків за ставкою 7%. Ми чекаємо рішення цього тижня", - сказав він.

При цьому Шевченко зазначив, що на сьогодні ліки, які повинні були бути завезені в Україну, з початку квітня або розвантажуються на митні склади, або залишаються в автомобілях.

Реклама:

"Щось розвантажили в митні склади, щось залишається в машинах. Щоб зберегти препарати, палять бензин, щоб працювали рефрижератори", - сказав він.

За словами Шевченка, імпортери були змушені погодитися з тим, щоб платити 7% ПДВ, однак, за його словами, "20% ніхто платити не буде".

Як повідомлялося, порядок денний Верховної ради на вівторок, 8 квітня, припускав розгляд законопроекту, спрямованого на вирішення колізії в оподаткуванні ліків і лікарських засобів.

Верховна рада 27 березня прийняла закон про запобігання фінансової катастрофи та створенні передумов для економічного зростання в Україні, яким передбачається встановлення 7% ставки ПДВ на лікарські засоби, а також деякі ВМП як імпортного, так і вітчизняного виробництва.

Згідно з документом, ПДВ нараховується по всіх операціях, які здійснюються з фармацевтичною продукцією.

Зокрема, ПДВ за ставкою 7% обкладаються всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, а також ВМП, включені до переліку, який повинен бути затверджений Кабміном. За ставкою 20% ПДВ будуть обкладатися не включені до переліку ВМП.

Водночас Міндоходів оприлюднило роз'яснення, згідно з яким обкладання ПДВ на лікарські засоби при ввезенні їх на митну територію України здійснюється на загальних підставах за ставкою 20%, а не 7%, як передбачено законом України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні".

На думку учасників ринку, це може призвести до подорожчання імпортних лікарських засобів на 60-80%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!