"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Оточення Януковича планувало забудувати дніпровські схили

Вівторок, 8 квітня 2014, 18:49

Оточення Віктора Януковича планувало масштабно забудувати дніпровські схили.

В рамках проекту YanukovychLeaks журналісти Слідства.Інфо знайшли документи, що розкривають плани президентського кола із забудови мальовничих місць Києва.

Як зазначається, до цього була причетна фірма-власниця більшої частини "Межигір’я" - "Танталіт".

Реклама:

У архівах компанії "Танталіт" існують докази щодо кількох підприємств, які отримали в довгострокову оренду ділянки в центрі Києва. Наказ на інвентаризацію цих компаній підписав особисто Павло Литовченко - колишній очільник "Танталіта".

"Єдиний об’єкт, який вже встигли звести забудовники - славнозвісний вертодром на Парковій дорозі. Незважаючи на те, що його офіційним власником є фірма "Амадеус Ко", насправді більшою мірою керував будівництвом та виділяв гроші на нього саме "Танталіт". "Амадеуса" залежав від Танталіта" навіть у дрібному: наприклад, директор "Амадеус Ко" Олександр Хом’як просив у "старшого партнера" грошей на бензин для свого авто", - йдеться у статті.

Сусід "Амадеуса" по Парковій дорозі - компанія "Делікатес", яка хотіла збудувати на дніпровських схилах величезний спа-центр із рестораном. Її директор Гліб Вакунов раніше працював за трудовим договором на компанію "АВК" - вона була генпідрядником більшості об’єктів у Межигір’ї.

Також зазначається, що з іншого боку від вертолітного майданчика ділянку розміром 0,55 га під будівництво готелю отримала маловідома фірма "Парк Вей". Обидві ці компанії - "Делікатес" та "Парк Вей" - мають одного кінцевого власника. Це оффшор з Маршалових островів, який називається Asset Management Group.

Отже, хоча ці фірми нібито ніяк не пов’язані між собою, насправді майже три гектари на дніпровських пагорбах фактично відійшли в одні руки.

"Та Паркова дорога - не єдине місце, яке хотіли забудувати менеджери "Танталіта". Не менш ласим шматком видалась їм земля в зеленій зоні Печерська. На Тімірязєвській, 36 - впритул до школи та навпроти Ботанічного саду - фірма "Старкада" хотіла звести бізнес-центр із паркінгом. Директором та співзасновником "Старкади" виявився вже знайомий нам Гліб Вакунов", - йдеться у статті.

Якби мрії забудовників збулись, нова будівля повністю перекрила б фасадну частину школи. Спасло освітян те, що в травні 2013 у "Старкади" закінчився договір оренди. Однак Вакунов в розмові з журналістом "Слідства.Інфо" розповів, що коли знову збереться Київрада, він подасть прохання на поновлення договору оренди ділянки.

 

У Лисюка є значний досвід управління девелоперськими проектами: майже вісім років він працював в фірмі "Домус" найбільшого рантьє Донецька Ігоря Гуменюка.Як зазначається, для управління будівельними проектами в 2010 році створюється "Бізнес Девелопмент Компанія". Вже два роки як нею керує депутат Донецької міськради Олег Лисюк - саме його ініціали зазначені в плані використання коштів на будівництво в центрі Києва.

Громадське ТБ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!