"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Домовленості з "Газпромом" заважають Словаччині постачати газ в Україну

Вівторок, 8 квітня 2014, 16:31

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Словаччина через домовленості з російською компанією "Газпром" не може повною мірою здійснити реверсні поставки газу в Україну.

Про це Продан заявив журналістам після переговорів зі представниками Словаччини у Брюсселі, в яких також брав участь комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

"Польща й Угорщина відкриті для реверсу. Ми приділили увагу Словаччині. Зустріч зі словацькими представниками показала, що тут питання не технічне, а більше зав'язане на домовленості з "Газпромом". Нам було заявлено, що існуючі договори не дозволяють у повній мірі здійснити реверс", - сказав Продан.

Він додав, що Україна запропонувала поїздку українських експертів на схід Словаччини для вивчення технічних аспектів реверсних поставок газу, але натомість словацька сторона запропонувала провести зустріч експертів двох країн наступного тижня у Братиславі.

Реклама:

"Словацька компанія-оператор Eustream заявила, що питання - у законодавчій і договірній сфері", - пояснив Продан.

Україна планує отримувати зі Словаччини газ в обсягах до 10 мільярдів кубометрів на рік, а з Угорщини і Польщі - по мільярду кубометрів газу.

Як повідомлялося, раніше міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Україна має договір з німецьким трейдером RWE щодо поставок газу в обсязі до 5 млрд кубометрів, а із Словаччини Україна може одержати близько 10 млрд кубометрів.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: