"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відмова від російського газу обійдеться кожному європейцю в 160 доларів

П'ятниця, 4 квітня 2014, 18:24

Європа цілком реально може відмовитися від "шкідливої ​​звички" споживати газ з Росії, "але треба пережити ломку".

Про це пише сьогодні британське видання Financial Times, передає ТСН.

Видання нагадує, що "Газпром" експортував до Європи близько 155 мільярдів кубометрів газу. Це близько 31% всього блакитного палива, яке споживає континент.

"Компанія Bernstein Research підрахувала, що для відмови від російського газу Європа повинна знизити попит на газ у житловому та індустріальному секторі на 15 млрд кубометрів, інвестувати 215 млрд доларів і щороку витрачати 37 млрд на дорожчі джерела енергії. Це виллється в 160 доларів щорічно на кожного жителя Європи", - пише The Financial Times.

Реклама:

Видання нагадує, що вже затверджено будівництво енергетичного коридору, який дозволить постачати газ із Катару та Нігерії в центр Європи. А такі країни, як Великобританія, просуваються вперед у видобутку сланцевого газу.

"Українська криза навіть призвела до часткової реабілітації вугілля. Воно, можливо, і забруднює навколишнє середовище, але на відміну від газу його великі експортери знаходяться в дружніх і стабільних країнах", - йдеться в статті.

Експерт Bernstein Research Освальд Клінт перерахував кілька заходів, які Європі потрібно провести, щоб відмовитися від російського газу.

"Потрібні перехід з газових на дизельні джерела електроенергії, закриття підприємств, які активно споживають газ, зниження споживання газу при обігріві і збільшення генерації електроенергії на вугіллі", - радить експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!