"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Введення 7% ПДВ на постачання ліків викликало паніку у фармацевтів

П'ятниця, 4 квітня 2014, 18:01

Компанії-імпортери лікарських засобів закликають уряд відмовитися від оподаткування постачання ліків на 7% до 1 січня 2015 року.

Про це йдеться у звернені компаній "Оптіма-Фарм" та "БаДМ" до Держлікслужби та прем'єр-міністра.

"Відміна звільнення від сплати ПДВ операцій з імпорту та поставки лікарських засобів та виробів медичного призначення призвела до того, що з 1 квітня 2014 року імпорт цих препаратів обкладається в Україні ПДВ в розмірі 20%, будь-яка наступна поставка імпортованих препаратів, буде обкладатись ПДВ по ставці 7%", - йдеться у зверненні компанії "Оптіма-Фарм, ЛТД".

Фармацевти наголошують, що такі заходи оподаткування призведуть до значного підвищення цін на імпортовані препарати, які не мають аналогів українського виробництва, а поставку лікарських засобів та виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню, зроблять економічно недоцільною.

Реклама:

"Це загрожує зникненням з ринку України лікарських засобів, що імпортуються та підлягають державному регулюванню, серед яких вакцини, антиретровірусні препарати, антинеопластичні ліки, окремі групи інсулінів, антибіотиків, протизапальних лікарських засобів, гормонів, фактори згортання крові та інші", - йдеться у зверненні.

Також зазначається, що занепокоєння викликають вже укладені контракти в рамках проведених процедур закупівлі за державні кошти, які не враховують 7% ПДВ, що призводить до збитковості подальших поставок в рамках таких контрактів.

"Звертаємо Вашу увагу, що зміна регуляторних та податкових правил в один день, без будь-яких перехідних періодів, має дуже негативні наслідки для ринку", - зазначають фармацевти.

В ООО "БаДМ", в свою чергу, пояснили економічну необґрунтованість прийнятих змін.

"Припустимо постачальник ввозить товар на 100 млн гривень. При розмитненні товару він повинен сплатити 20 млн гривень ПДВ до державного бюджету. Якщо мова йде про препарати, які підлягають державному регулюванню то максимальна постачальницько-збутова націнка становить максимум 10%", - пояснили у компанії.

"Тобто у аптечні заклади товар постачається на суму 100 млн гривень + 10 млн гривень (10% постачальницько-збутової надбавки) = 110 млн гривень + 7,7 млн гривень (7% ПДВ) = 117,7 млн гривень", - наводить розрахунки підприємство.

Отже, продовжують фармацевти, виникає ситуація, коли постачальник при розмитненні сплачує 20 млн гривень ПДВ і отримує 10 млн гривень за рахунок обмеженої націнки + 7,7 млн гривень податку від аптечного закладу = 17,7 млн гривень.

"20 млн гривень – 17,7 млн гривень = 2,3 млн гривень. Це та сума, яка постачальнику не компенсується і лягає на його збитки. Повідомляю, що за таких умов ввезення на митну територію України ліків, які підлягають державному регулюванню стає економічно необґрунтованим", - йдеться у зверненні.

Щодо наслідків нових норм оподаткування лікарських засобів для кінцевого споживача, у компанії наголосили, що з урахуванням різкої девальвації гривні та різкого збільшення податкового навантаження, яке в кінцевому результаті лягає на плечі пацієнтів, зазначені норми оподаткування можуть призвести до збільшення цін на лікарські засоби майже на 50%.

Як відомо, Закон України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", який ухвалила Верховна Рада, передбачає введення ставки ПДВ у розмірі 7% на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: