"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

46 мільйонів по другій "вишці Бойка" потрапили до таємничої турецької фірми - ЗМІ

Четвер, 3 квітня 2014, 09:18

46,5 млн доларів з проплат за другу бурову установку "Чорноморнафтогазу" потрапили до невеликої турецької фірми зі статутним фондом в 3 тис євро.

 Про це пише Грехем Стек у "BNE".

У 2011 році "Нафтогаз" заплатив 400 млн доларів за бурову вишку фірмі "Riga Shipyard" на її основний рахунок у фінському Nordea Bank.

Звідти фірма одразу ж перевела гроші на свій рахунок у латвійському відділенні UniCredit, звідки гроші перетекли на рахунок компанії Northsale, також у латвійському UniCredit.

Реклама:

Відповідно до укладеної з "Riga Shipyard" угоди, усі розрахунки щодо поставки бурової вишки в Україну далі проводила новостворена фірма "Northsale".

Вона зареєстрована у Великій Британії і має статус маленької компанії, що звільняє її від незалежного аудиту.

Northsale заплатила 220 млн доларів виробнику бурової установки - норвезькій фірмі Standard Drilling. Також компанія заплатила гроші постачальникам "вишки" із Сінгапуру і Туреччини. Вартість проведених ними робіт невідома.

Достеменно відомо лише, що протягом жовтня 2012 - березня 2013 "Northsale" перерахувала 46,5 млн доларів на рахунок дрібної турецької компанії "Emarine". Гроші були перераховані нібито за роботи з поставки бурової установки. Але є підстави в цьому сумніватися.

Єдиним працівником "Emarine" є її засновник і фактичний керівник Мурат Байрак. Він займається ремонтом суден у стамбульському порту Пендік.

Статутний фонд "Emarine" складає всього близько 3 тис. євро. Свій сайт у неї з’явився лише у 2013 році.

Байрак відмовився розповісти, які саме роботи провела його фірма, посилаючись на конфіденційність інформації. При цьому він заперечив, що гроші мають підозріле походження, переконуючи, що його фірма пройшла аудит з боку турецької влади. Байрак натякає, що міг витратити гроші для найму якихось субпідрядників.

Між тим, турецький учасник поставки вишки Саліх Фідан заявив виданню, що "Emarine" не була частиною цього проекту.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: