Думка експерта: Підписання меморандуму не зобов'язує Словаччину до конкретних дій

Понеділок, 28 квітня 2014, 19:11 -

Підписання меморандуму про реверсні поставки газу до України не зобов'язує Словаччину до будь-яких конкретних дій.

Таку думку висловив екс-начальник Управління по зв'язках з громадськістю НАК "Нафтогаз України", експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

"Словакам це не зовсім вигідно і цікаво. Питання в тому, як меморандум буде реалізовуватися. Цікаво чи буде підписано договір про об'єднання систем. Це буде індикатором наскільки цей меморандум ефективний", - вважає Землянський.

За його словами, в даному випадку Словаччина потрапляє у вкрай неприємну ситуацію.

Реклама:

"Вони нариваються на те, що "Газпром" буде використовувати інші напрямки, тобто знизить обсяги прокачування по словацькому напрямку, також "Газпром" виставить неустойку за чинним контрактом. Питання в тому чи готова Словаччина жертвувати своїми фінансовими та економічними інтересами на користь України", - заявив експерт.

На думку експерта, підписання меморандуму не зобов'язує Словаччину до будь-яких конкретних дій.

"Залишається велике питання на яке немає відповіді. Де Європа буде брати ресурс для того щоб поставляти його до України? Контракт з RWE не передбачає обов'язкових обсягів, тобто RWE може цей контракт виконувати, а може його не виконувати", - додав Землянський.

За його словами, ситуація має багато спільного з попередніми енергетичними проектами. Одеса-Броди - дуже яскравий приклад. І ще більш яскравий приклад LNG-термінал, підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: