Український ІСД може купити кузбаський "Сібуглемет"

П'ятниця, 25 квітня 2014, 09:37

Російські інвестори, що володіють контрольним пакетом "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД), можуть отримати від ЗЕБ 1,8 млрд доларів на покупку кузбаського "Сібуглемета".

Про це пише "Комерсант".

Як повідомляється, структури акціонерів ІСД залучають кредит ЗЕБ на 1,8 млрд доларів, розповіли джерела, знайомі з ситуацією.

Кредит видається на шість з половиною років, одержувачами виступають кіпрські Martinley Holdings Ltd, Nabara Holdings Ltd, Vitect Services Ltd, Hayston Investments Ltd і Dawnaly Investments Ltd.

Реклама:

У квітні Evraz продала їм за 287 млн ​​доларів чеську Vitkovice Steel, і джерела розповідали, що за покупцями стоять акціонери ІСД, серед яких колишній співвласник активів Evraz Олександр Катунін (вийшов з капіталу в 2004 році).

ЗЕБ вже брав участь в угодах, пов'язаних з ІСД. У 2009 році він фінансував продаж 50% плюс 2 акцій ІСД російським інвесторам на чолі з Олександром Катуніним (інші учасники невідомі).

Акції купувалися в українців Віталія Гайдука, Сергія Тарути та Олега Мкртчана.

Гайдук вийшов з капіталу ІСД, Тарута і Мкртчан залишилися акціонерами.

Глава ЗЕБа Володимир Дмитрієв говорив, що це була "інвестиція близько 8 млрд доларів", яка допомогла підприємствам "вийти з дуже серйозної економічної ситуації", а ЗЕБ став "єдиним джерелом ресурсів".

Один зі співрозмовників уточнює, що на цей раз ЗЕБ для кредиту акціонерам ІСД буде залучати гроші у ВТБ або його дочірніх структур, це схвалила наглядова рада у держкорпорації.

На які цілі видаються кошти, не розкривається, як каже джерело, близьке до держкорпорації, "це незв'язаний кредит".

Але інше джерело розповіло, що гроші мають піти на покупку кузбаського "​​Сібуглемета" і "угода фактично закрита". Про те, що акціонери ІСД вже шукають топ-менеджмент для "Сібуглемет", говорить і співрозмовник в галузі.

Сергій Гайда з Dragon Capital говорить, що в 2013 році українським підприємствам ІСД було потрібно близько 11 млн тонн вугілля.

В Україні не менше третини потреб закриває імпорт, в 2013 році в країну ввезено 10,9 млн тонн, 70 % з них - з Росії.

За рахунок "Сібуглемету" ІСД може закрити частину потреб, хоча зараз інтеграція невигідна: ціни на вугілля на посткризовому мінімумі, їх зростання до кінця року не очікується.

Одне з джерел на ринку відзначає, що п'ять років тому Сергій Тарута (зараз губернатор Донецької області) планував зробити ІСД "великим міжнародним холдингом" з інтеграцією сировинних активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: