У 2014 році Крим залишиться без овочів і картоплі

П'ятниця, 18 квітня 2014, 14:13

Посівна кампанія 2014 стала однією з найскладніших для фермерів АР Крим.

Про це пише "АПК-Інформ: овочі та фрукти".

Як повідомляється, проблеми з водою, електропостачанням, розрахунками за продукцію і можливостями її реалізаці , проблеми із закупівлями засобів захисту рослин - це далеко не повний перелік питань, які постали перед кримськими овочівниками в 2014 році.

Мабуть, найбільше на етапі посіву овочів фермерів цікавило питання водопостачання, тому що без зрошення в Криму виростити продукцію практично нереально.

Реклама:

Поки зрошувальні канали порожні, аграрії змушені буквально черпати воду відрами з найближчих джерел (якщо такі є), щоб врятувати хоч частину сходів.

Як повідомляють кримські фермери, посівну кампанію по раннім і середнім овочам вони починали на свій страх і ризик, сподіваючись, що до того моменту, коли з'являться паростки, проблема з подачею води через Північно-Кримський канал вирішиться.

У підсумку через нестачу зрошення сходження цих культур виявилося вкрай низьким, а перспективи одержання врожаю - вельми туманними. Тому бажаючих посіяти пізні овочеві культури в Криму практично немає.

"На даний момент у відкритому грунті паростків немає взагалі, - коментує ситуацію кримський виробник овочів, - Розсаду ж з теплиць вже потрібно висаджувати у відкритий грунт, але без води це неможливо. В результаті цю розсаду залишається просто викинути".

Єдиним виходом для аграріїв Криму на сьогоднішній день є буріння свердловин.

Однак ті фермери , які вже мають свердловини , скаржаться на високі витрати на електроенергію. Тим же, хто тільки планує обзавестися даними джерел води, доведеться викласти близько за кожну свердловину від 45 тис грн і більше. При цьому відкритим залишається питання енергопостачання півострова, що може зробити свердловини марними.

І навіть при наявності енергопостачання, далеко не до всіх полів підведені лінії електропередач, а їх підводка може коштувати у багато разів дорожче, ніж свердловина.

Крім того, свердловина може бути виходом для тих фермерів, які вирощують овочі на невеликій площі або в парниках і теплицях. Для тих, хто має від 5 га овочів і більше, зрошення з свердловин навряд чи врятує ситуацію.

Особливо неприємно буде картоплярам, які вирощують свою продукцію на сотнях гектарів. Їх може врятувати тільки наявність води в зрошувальному каналі.

Навіть у тому випадку, якщо виробник змирився з такими витратами, поливати з нового джерела він зможе в кращому разі через місяць, оскільки черга на буріння свердловин розписана на кілька тижнів вперед.

При цьому експерти говорять, що є ризик, що хімічний склад води в свердловині може бути в принципі непридатним для зрошення. Тому гроші можуть бути витрачені марно.

Тим часом, російські та самопроголошені кримські чиновники старанно "вирішують" проблеми водопостачання Криму, проводячи наради, даючи обіцянки і звинувачуючи у всьому українських "колег".

Зараз відомо точно тільки одне - у сезоні -2014/15 овочі і картопля в Криму будуть привізними, а значить - дуже дорогими. Ціни на овочі в Росії вище, ніж в Україні, логістика до Криму, м'яко кажучи, дуже недешева.

Тому жителям Криму слід приготуватися платити за овочі і картоплю в 2-3 рази дорожче, ніж зазвичай вже починаючи з червня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!