"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Французи знову заговорили про видобуток урану в Україні

П'ятниця, 18 квітня 2014, 13:40

16 квітня, в офісі ДК "Ядерне паливо" відбулася зустріч з представниками компанії AREVA, метою якої було обговорення актуальних питань співпраці між компаніями в сфері ядерно-паливного циклу.

Про це йдеться на сайті ДК "Ядерне паливо".

Як повідомляється, представники компанії AREVA були проінформовані про поточний стан справ, актуальні завданн, які стоять перед Концерном, а також основні напрямки подальшого розвитку ДК "Ядерне паливо" і його учасників.

Одним з перспективних напрямків співпраці для Концерну є спільна розробка уранових родовищ в Україні.

Реклама:

Директор AREVA по Росії та країнах СНД Людовик Девос підтвердив зацікавленість у спільній розробці перспективних уранових родовищ, а саме методом СПВ, в якому компанія має великий досвід роботи.

"Сторони відзначили, що актуальним і цікавим для розробки є Сафонівське родовище. Для розуміння напрямків подальшого співробітництва стосовно даного родовища, сторонами обговорена можливість проведення зустрічі українських і французьких експертів", - йдеться в повідомленні.

Також обговорювалося питання можливої ​​співпраці у сфері виробництва та реалізації продукції ДНВП "Цирконій".

Концерн поінформував представників AREVA, що розглядає підприємство і його продукцію, як стратегічно важливе для подальшого розвитку ЯПЦ в Україні.

Нагадаємо, в 2011 році фахівці заводу CEZUS (відноситься до AREVA ) відвідали ДНВП "Цирконій" з метою ознайомлення з українськими технологіями та можливістю поставок продукції на французьке підприємство.

У 2012 році переговорний процес між українською та французькою сторонами був припинений.

Сторони домовилися продовжити опрацювання позначених тем для співпраці, розглянути актуальність продовження спільного діалогу по перерахованих вище напрямків, а також виділити перспективні проекти спільної роботи.

Як повідомлялося, ще у 2010 році Україна мала увійти у капітал одного з комбінатів "Росатому" в рамках створення СП з Росією у сфері збагачення урану.

Нагадаємо, раніше глава держкорпорації "Росатом" Сергій Кирієнко заявив, що Росія і Україна обговорюють питання про створення комерційного СП у сфері збагачення урану.

За його словами, СП з Україною буде створюватися за аналогією з СП, яке створюється з Казахстаном. Мова йде про підприємство на території РФ.

Як відомо, технологіями збагачення урану володіють лише деякі країни, але поширеною практикою є створення міжнародних СП і консорціумів щодо їх використання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: