У разі федералізації Донбасу половину держшахт закриють - ЗМІ

Середа, 16 квітня 2014, 09:58

В останні роки на підтримку держшахт уряд виділяв до 14 млрд гривень, а дотація збереглася і в секвестрованому варіанті бюджету на 2014 рік - 12 млрд гривень.

Про це пише Hubs.

Як пише видання, ці гроші йдуть на покриття збитків держшахт, оскільки собівартість продукції деяких з них у кілька разів перевищує ринкову ціну.

За підсумками минулого року вона становила близько 500 гривень за тонну. Без бюджетних мільярдів шахти будуть закриті, а шахтарі залишаться без роботи. Донбас не зможе самостійно дотувати свій вуглепром.

Реклама:

У розпорядженні Hubs опинилися розрахунки Міненерговугілля по рентабельності державних вугільних підприємств.

 

Перші кандидати на закриття - держоб'єднання з найвищою собівартістю вугілля - "Луганськвугілля" і "Первомайськвугілля" в Луганській області та "Орджонікідзевугілля" і "Красноармійськвугілля" - у Донецькій області.

Ще одна причина, яка не грає на руку самостійності шахтарського краю - перевиробництво вугілля.

У минулі роки екс-президент Янукович не раз говорив, що дорогий російський газ уряд буде заміщати вітчизняним вугіллям. Ці декларації так і залишилися деклараціями.

Янукович говорив, що для забезпечення паливного балансу України необхідно щорічно видобувати 100-105 млн тонн вугілля.

За підсумками 2012 року в Україні було вироблено 85,745 млн тонн вугілля, але весь він країні просто виявився не потрібен. У 2013 році видобуток скоротився на 2,6 % - до 83,697 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: