Fitch підтвердив рейтинг Києва в інвалюті ССС

Понеділок, 14 квітня 2014, 09:43

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг Києва за зобов'язаннями в іноземній валюті на рівні ССС.

Про це йдеться в повідомленні Fitch, пишуть "Українські новини".

Агентство також підтвердило короткостроковий рейтинг Києва в інвалюті на рівні C і довгостроковий рейтинг міста в національній валюті на рівні В-.

Рейтинг Києва за національною шкалою підтверджений на рівні BBB (ukr).

Реклама:

Прогноз по довгостроковому рейтингу в національній валюті й за національною рейтингу - "негативний".

Рейтинги єврооблігацій Києва на загальну суму 550 млн доларів Fitch підтвердив на рівні CCC, а рейтинги внутрішніх облігацій міста на загальну суму 5,4 млрд гривень підтверджені на рівнях B- (за міжнародною шкалою) і BBB (ukr) - за національною шкалою.

За даними Fitch, рейтинги Києва відображають ризик рефінансування за внутрішніми облігаціями з погашенням в жовтні-листопаді 2014 року і валютні ризики за єврооблігаціями з погашенням в 2 половині 2015 року.

Також рейтинги враховують статус Києва як столиці України і прийнятні бюджетні показники на тлі помірно зростаючого боргу .

За прогнозами Fitch , прямий борг міста збільшиться до 62% від поточних доходів в 2014 році до 63% -65% в 2015 і 2016 роках (в 2013 році даний показник становив 61%).

Рейтингове агентство розцінює короткостроковий ризик рефінансування Києва як суттєвий, так як місту належить рефінансувати внутрішні облігації на суму 3,5 млрд гривень в 2 половині 2014 року, в той час як український ринок капіталу має обмежені можливості і в даний час відчуває стрес.

"Крім того, місто буде рефінансувати єврооблігації на 250 млн доларів і внутрішні облігації на 1,9 млрд гривень, термін за якими настає в 2 половині 2015 року", - йдеться в повідомленні.

В даний час в обігу перебувають два випуски єврооблігацій Києва на загальну суму 550 млн доларів, номінованих в доларах США; схильність міста валютному ризику підвищилася після ослаблення курсу гривні більш ніж на 40% за останні місяці.

Fitch очікує, що Київ збереже прийнятні бюджетні показники в 2014-2016 роках з операційною маржею вище 10%.

Рейтингове агентство розглядає статус Києва як столиці в якості фактора підтримки для рейтингів міста; політична та економічна значимість Києва для держави робить позитивний вплив на бюджет міста і обмежує ризики в періоди стресу.

Економіка міста, як зазначає Fitch, є добре диверсифікованою і орієнтованою на сектор послуг; на частку Києва припадало 18% ВВП України в 2012 році.

Fitch підкреслює, що у випадку зниження рейтингів України будуть знижені і рейтинги Києва.

Крім того, зниження рейтингів столиці також можливе у разі збільшення боргу до рівня, істотно вище очікувань Fitch, в результаті чого Київ не зможе дотримуватися свої зобов'язання з обслуговування боргу.

У разі повішення рейтингів України можливе підвищення рейтингів міста, хоча таке дія не буде автоматичним.

У відповідності зі шкалою Fitch, рейтинги групи ССС означають, що дефолт емітента, якому вони привласнені, представляється реальною можливістю, а здатність виконувати фінансові зобов'язання залежить від ділової або економічної кон'юнктури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: