Банки заборгували НБУ майже 110 мільярдів

Субота, 12 квітня 2014, 14:05

Українські банки повинні Нацбанку майже 110 млрд гривень - такі дані випливають з таблиць рефінансування Національного банку.

Про це пише ZN.UA .

Загальний обсяг кредитів рефінансування, виданих банкам цього року 36.2 млрд гривень. Всього банки повинні центробанку - майже 109 млрд гривень або четверту частину своїх пасивів.

Найбільшим одержувачем рефінансування Нацбанку цього року на сьогодні є "ПриватБанк" (12 млрд гривень). На другому місці - Ощадбанк (6,6 млрд гривень), на третьому - "Дельта Банк" (4 млрд гривень), на четвертому - "Брокбізнесбанк" (1,99 млрд грн), на п'ятому - "ВіЕйБі Банк" (1,9 млрд гривень), на шостому - "Фінанси та Кредит" (1,56 млрд гривень).

Реклама:

Загалом, найбільше державних коштів знаходяться в Ощадбанку, Приватбанку, "Дельта Банку", "Надра Банку", Укргазбанку та "Фінансах та Кредиті".

 

Ці банки є рекордсменами за рівнем ставок за депозитами фізосіб і, за відомостями учасників ринку, активно використовували кошти рефінансування для кредитування споріднених підприємств і роботи на міжбанку.

Цікавим фактом є виділення 1 млрд гривень банку "Надра" Дмитра Фірташа. До недавніх пір його менеджери стикалися з жорсткою відмовою в Нацбанку.

Однак відтік коштів став настільки загрозливим, що в НБУ були змушені виділити "Надрам" фінансування, хоча адекватних застав у банку вже немає.

Крім того, банк "Надра" ще не приступав до повернення 7,1 млрд гривень стабілізаційного кредиту, повернення якого Нацбанку гарантував Фірташ особистою гарантією.

Безконтрольну роздачу рефінансування банкіри вважають головною причиною зростання валютного курсу, з якою вперто не хоче боротися Нацбанк.

"Що зараз відбувається? Банку умовно потрібно 300 млн гривень, а Нацбанку обгрунтовується 500 млн гривень. Різниця йде на валютний ринок. Причому, не через міжбанк, а через чорний ринок валюти. Його ж ніхто так і не закрив", - говорить директор компанії "Інтербізнесконсалтинг" Павло Бакланов.

Можливість заробляти на девальвації курсу гривні до 5% на день призводить до повної зупинки кредитування - навіть короткі кредити великим підприємствам сьогодні ніхто не видає дешевше 40% річних.

"Банку простіше прокрутити гроші через валютний ринок, ніж кредитувати", - розводить руками Бакланов. При цьому рівень неповернення валютних кредитів може наблизитися до 75%, так як більша частина валютних позичальників не зможе купувати валюту за поточним курсом (до якого уряд "народної довіри" накинувся 0,5% збір до Пенсійного фонду).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!