"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Словаччина готується до реверсних поставок газу в Україну

Четвер, 10 квітня 2014, 17:20

Словаччина почала технічну підготовку до реверсу газу в Україну.

Про це заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив на 7 Київському форумі безпеки "Безпека на лінії розриву " .

"Ми вже почали технічну підготовку до реверсу. Отже, немає підстав для звинувачень", - сказав він.

Лайчак також повідомив, що після форуму безпеки зустрічатиметься з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком і міністром енергетики Юрієм Проданом, і на зустрічі обговорюватимуть питання поставок газу.

Реклама:

Він зазначив, що з грудня минулого року конкретних прямих контактів між українським та словацьким урядом не було, і вони поновлюються зараз.

"Ми готові, уряд готовий, потік готовий. Я хочу запросити Продана до Братислави, наші оператори наступного тижня будуть зустрічатися", - додав Лайчак.

Як повідомлялося, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Продан повідомив, що зі Словаччини Україна може отримати близько 10 млрд кубометрів.

8 квітня Продан заявив, що Словаччина через домовленості з російською компанією "Газпром" не може повною мірою здійснити реверсні поставки газу в Україну.

"Польща і Угорщина відкриті для реверсу. Ми приділили увагу Словаччини. Зустріч зі словацькими представниками показала, що тут питання не технічне, а більше зав'язане на домовленості з "Газпромом". Нам було заявлено, що існуючі договори не дозволяють повною мірою здійснити реверс", - сказав Продан.

Раніше Україна отримувала газ також у реверсному режимі з Польщі та Угорщини, і планувала підписати угоду про постачання газу зі Словаччини до кінця грудня 2013 року.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: