Новинський розділив бізнес з самбістом Путіна

Четвер, 6 березня 2014, 13:17

Вадим Новинський залишився одноосібним власником "Смарт Холдингу".

Про це пише Hubs.

Як повідомляється, його партнерові Андрію Клямко при розділі бізнесу відійшли російські підприємства групи. Розділ майна з Клямко має остаточно переформатувати вихідця з Санкт-Петербурга в українського політика і бізнесмена.

"7 лютого біля ПрАТ "Смарт Холдинг" з'явився новий мажоритарний акціонер. Замість кіпрської Adeona Holdings Ltd пакет 75,1% перейшов Komisiano Investments Ltd. Ще 24,9% акцій з початку року належить офшору Lovita Investments Ltd. Ці події підводять риску під розділом сфер впливу двох пітерських підприємців Андрія Клямко і Вадима Новинського"​​, - йдеться в матеріалі.

Реклама:

Замість безособових компаній, які час від часу змінювали один одного в реєстрі акціонерів, власниками холдингу стали фірми, асоційовані особисто з Новинським.

Під повним контролем Новинського виявляється одна з найбільших фінансово-промислових груп України з активами в металургії, нафтогазовому та агросекторі, ритейлі, банківському бізнесі, суднобудуванні та нерухомості.

Новинський заснував Komisiano Investments в 2012 році і володіє Lovita Investments, йдеться в матеріалах Сербської комісії з захисту і конкуренції, яка 25 грудня дозволила підприємцю купити БМ Банк.

Крім того, йому на 100% належить Energees Management Ltd - мажоритарний акціонер нафтогазової Regal Petroleum, повідомляє компанія у своєму звіті за 2012 рік.

Energees - одна з ключових компаній в бізнесі "Смарт Холдинг". Крім нафтогазового сектора вона представляє "Смарт" в капіталі найбільшого українського гірничо-металургійного холдингу "Метінвест".

Основний акціонер металургійної компанії - Ринат Ахметов. Фірмі Новинського належить 23,75% "Метінвесту". За останні п'ять років "Смарт холдинг" отримав від компанії 633 млн доларів дивідендів.

Новинський і Клямко спільно володіють "Смарт Холдингом" і Energees, - стверджувалося в повідомленні Regal Petroleum на Лондонській фондовій біржі в 2010 році. У 2012-му російський Forbes оцінив статки кожного в 1,9 млрд доларів.

Клямко, один з найбільш непублічних російських бізнесменів  є президентом Федерації самбо Санкт-Петербурга і першим віце-президентом Міжнародної федерації самбо (ФІАС). У ролі почесного президента організації з 2005 виступає президент Росії Володимир Путін.

Крім того, Клямко - член опікунської ради Санкт-Петербурзького національного мінерально-сировинного університету "Гірський".

Один з колишніх топ-менеджерів Новинського повідомив, що Новинський і Клямко володіли спільно російськими та українськими підприємствами.

"Але займалися кожен своєю справою - один тут, інший - там. Тепер просто привели у відповідність папери", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!