"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін підготував план оптимізації бюджетних витрат

Четвер, 6 березня 2014, 11:19

Міністерство фінансів підготувало план оптимізації бюджетних витрат, на підставі якого до кінця березня має бути проведений секвестр бюджету.

У розпорядженні "Комерсант-Україна" опинився проект плану заходів з реалізації програми діяльності Кабінету міністрів.

Документ був підготовлений у найкоротший термін: стратегія роботи уряду була затверджена в парламенті 27 лютого, а вже 3 березня Мінфін направив план заходів на узгодження в Мінекономрозвитку.

Документ вражає своєю масштабністю - на 46 сторінках виписані сім глобальних цілей, для досягнення деяких з них чиновникам треба буде виконати по 50-70 завдань до кінця травня.

Реклама:

План об'єднує ідея проведення секвестру держбюджету, який має відбутися наприкінці березня - раніше в уряді обіцяли скоротити витрати на 65-80 млрд гривень.

Міністр фінансів Олександр Шлапак заявив про ухвалення постанови уряду про порядок використання та економії грошей місцевих бюджетів .
Документ впровадив спецрежим для місцевих органів влади - капітальні та " будь-які інші витрати " не фінансуватимуться , поки не будуть погашені борги по енергоносіях і зарплатах .

Обсяг боргу він не назвав.

"Я попросив би вас утриматися від відкриття асигнувань по капітальних видатках до кінця березня, - звернувся міністр до глав облдержадміністрацій. - Наприкінці 2013 - початку 2014 року 77% коштів, які використовували місцеві бюджети, пішли на фінансування непершочергових витрат".

До 31 березня місцевій владі доручено знайти можливість збільшити свої доходи на 2% і скоротити витрати на 1%.

За словами експерта з питань бюджету Асоціації міст України Олександра Слобожана, вже півтора року капітальні витрати і так практично не фінансувалися, а в січні-лютому місцеві бюджети не отримали ні копійки.

Але можливості збільшити доходи місцевих бюджетів у регіонів є, і вони дозволять підвищити вступу не на 2%, а на 13% (+15 млрд гривень).

Крім того, план заходів вже традиційно для українського уряду передбачає боротьбу з конвертаційними центрами та податковими ямами, легалізацію тіньового обігу спирту та лікеро-горілчаних виробів. Йдеться про перевірку діяльності "Укрспирту" і припинення схем реалізації спирту без оподаткування.

З програми в програму мігрують також обіцянки Кабміну повернути капітали, які знаходяться на Кіпрі та в офшорних юрисдикціях. Але зараз уряд обіцяє звернутися до компетентних органів іноземних держав з проханням заарештовувати гроші, виведені з України без оподаткування.

В уряді мають намір підвищити акцизи, хоча остання їх індексація відбулася в січні.

"Під ніж" підуть і соціальні витрати. Вже в березні можуть обмежити виплату пенсій працюючим пенсіонерам - вони почнуть отримувати лише 50% від призначених пенсійних виплат, але не менше мінімальної пенсії за віком.

Одноразову виплату в розмірі 10 мінімальних зарплат та надання житла молодому спеціалісту, який погодився працювати в сільській місцевості, також планується скасувати. Поряд з цим уряд, як і попередній, хоче знизити навантаження на фонд оплати праці та ввести відповідальність для роботодавців за неофіційне працевлаштування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!