Євросоюз готовий допомогти в модернізації української ГТС

Вівторок, 4 березня 2014, 18:39

Українська газотранспортна система потребує модернізації, і Європейський Союз готовий фінансово допомогти в цьому процесі.

Про це заявив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер після засідання Ради ЄС на рівні міністрів енергетики 28 країн-членів Євросоюзу, передає УНІАН.

"Газотранспортна система України, через яку йде російський газ до Європи, потребує модернізації. Ми зацікавлені у співфінансуванні цього процесу модернізації. Європейська комісія готує пакет допомоги Україні, і газ є частиною цього пакету", - сказав Оттінгер.

За його словами, є проблема неоплачених рахунків України. Україна зараз заборгувала "Газпрому" 2 млрд доларів за газ.

Реклама:

"Раніше була ціна за газ більше 400 доларів, а потім стала 268 доларів за тисячу кубометрів. Це була спеціальна пропозиція Президента РФ Путіна, але в даний час він загрожує знову підняти ціну на газ до 400 доларів. Ситуація погіршується, і буде багато труднощів", - сказав комісар ЄС.

"Ми повинні інвестувати в газові сховища, в транспортну інфраструктуру. Європейський банк реконструкції та розвитку і Світовий банк повинні бути також залучені. Оскільки, якщо є неоплачені рахунки через те, що кишені країни порожні, рахунки потрібно оплатити. Ми повинні знайти механізм, щоб неоплачені рахунки за газ були оплачені", - зазначив Оттінгер.

Він також заявив, що США дадуть 1 млрд доларів для енергетичного сектора України.

"МВФ також прийде з допомогою. Ми в ЄС хочемо теж надати допомогу, ми хочемо дати пакет допомоги в енергетичний та газовий сектор, щоб їх зміцнити", - додав Оттінгер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: