"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Урізати" бюджет можна не більш, ніж на 30-45 мільярдів гривень - експерт

Вівторок, 4 березня 2014, 07:59

Для збереження нинішнього рівня соціальних гарантій та найбільш критичних несоціальних бюджетних витрат секвестр не повинен перевищити 30-45 мільярдів гривень.

Про це заявив екс-глава Мінфіну Ігор Уманський, повідомляє "Комерсант- Україна".

Як відомо, щоб не допустити дефолту, уряд планує скоротити витрати бюджету на 17 %, а інвесторам запропонують взяти участь у масштабній приватизації та отримати відшкодування ПДВ-держпаперами.

За оцінками прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, скорочення витрат повинно становити 65-80 млрд гривень. Витрати держбюджету заплановані в розмірі 462,2 млрд гривень , а значить, вони скоротяться на 14-17,3 %. Прем'єр натякнув, що економити в першу чергу будуть на пільгах чиновників, а також на державних закупівлях.

Реклама:

Видання зазначає, що ситуацію погіршує підвищення вартості російського газу, що призведе до зростання витрат. За словами Яценюка, на II квартал РФ не буде продовжувати знижку на газ. Зараз газ коштує 268,5 доларів за тисячу кубометрів, тоді як наприкінці минулого року ціна становила понад 400 доларів.

Названий прем'єр-міністром розмір можливого секвестру виявився набагато вищим, ніж прогнозували експерти.

"Це дуже велике урізання: для збереження нинішнього рівня соціальних гарантій - про їх зростанні мова не йде - і найбільш критичних несоціальних бюджетних витрат секвестр не повинен перевищити 30-45 млрд гривень", - вважає екс-глава Мінфіну Ігор Уманський.

Сума в 65-80 млрд гривень, на його думку, включає приховану заборгованість держбюджету, в тому числі невідшкодований ПДВ.

Також наголошується, що одним з виходів ыз ситуації може стати випуск ПДВ-облігацій. Цей механізм використовувався урядом у 2010 році за згодою МВФ.

"Бізнес волів би отримати відшкодування грошима, але з урахуванням ситуації, що склалася, випуск облігацій є прийнятним варіантом. Але необхідно, щоб у цьому питанні була рівність, щоб не було ситуації, коли окремі компанії отримують відшкодування грошима, а решта - облігаціями", - заявила виконавчий директор Європейської бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.

Як відомо, у вівторок у Києві почне роботу місія Міжнародного валютного фонду. У ході переговорів українська влада та експерти фонду повинні оцінити поточну ситуацію в економіці, обсяг необхідної фінансової підтримки та умови її надання.

Попередньо мова йде про 15 млрд доларів, але точна сума поки не визначена. Яценюк вже заявив, що Україна має намір виконати всі умови МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: