ДПЗКУ: претензії китайської сторони – це лише 7 мільйонів доларів

Понеділок, 31 березня 2014, 14:03

Китайська корпорація ССЕС має претензій до української ДПЗКУ щодо спірної комісійної винагороди, максимальна сума якої може сягнути 7 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ).

"Жодного позову Китаю до України на рівні держав не існує в природі. Є загальноприйнята в міжнародній торгівлі зерном процедура розгляду спірних питань між господарськими суб’єктами – ДПЗКУ та китайською корпорацією ССЕС.", - наголошують в корпорації.

В повідомленні також наголошується, що не відповідає дійсності інформація, що нібито арбітраж розглядатиме претензії ССЕС - ДПЗКУ - про нецільове використання китайського кредиту на постачання зерна до Піднебесної".

Реклама:

"GAFTA є організацією позасудового комерційного арбітражу і справи про використання коштів лежать поза її компетенцією. Більше того, ставити подібне питання має право навіть не корпорація ССЕС, а виключно кредитор в особі Ексмібанку Китаю, який, наголошуємо, не має на сьогодні жодних претензій щодо використання кредитних коштів", - зазначається в повідомленні.

В ДПЗКУ підкреслюють, що предметом розгляду в GAFTA є "спірні моменти в тлумаченні контрактів, які виникли між ДПЗКУ та ССЕС навколо певних обсягів зерна, торгівля якими відбувалась у 2013 році".

"Стосовно ціни питання в арбітражі. Мова йде про спірну комісійну винагороду, максимальна сума якої може сягнути 7 млн доларів. Навіть у випадку негативного для ДПЗКУ розвитку подій, після проходження двох стадій арбітражу і гіпотетичного подальшого судового розгляду, ця сума покривається поточними прибутками від зовнішньоторгових операцій", - запевняє державний трейдер.

"ДПЗКУ впевнена у своїй правовій позиції в арбітражі  та у його позитивному кінцевому результаті.  Таким чином, не йде мова ні про які мільярдні претензії чи загрози державним гарантіям кредиту", - зазначає ДПЗКУ.

Також в держкорпорації кажуть, що існуючий комерційний арбітраж не зупиняє і не скасовує співпрацю між ДПЗКУ і ССЕС.

"Він жодним чином не ставить під сумнів і не впливає на подальше виконання генерального договору з ССЕС, а також  кредитного договору з Ексімбанком КНР. Ніхто і ніде не піднімає питання, ні про припинення взаємної торгівлі зерном, ні про відкликання кредиту, ні про зупинку українсько-китайського проекту", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, держкорпорація пояснила умови Генарльного договору, підписаного між двома сторонами.

"Якщо ССЕС не в змозі придбати мінімальний річний об’єм у відповідності з цим Договором, ДЗПКУ продає залишок обсягу сама на власний розсуд та ССЕС не отримує спеціальної маржі (5 дол США за тонну). Таким чином, торгівлею зерном з третіми країнами ДПЗКУ нічого не порушувала", - зазначається в повідомленні.

Як відомо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і народний депутат "Батьківщини" Геннадій Москаль раніше стверджували, що китайська сторона подала до Лондонського суду позов на 3 млрд доларів щодо невиконання ДПЗКУ своїх зобов'язань щодо поставки зерна.

В держкорпорації цю інформацію неодноразово спростовували і заперечували наявність позовів.

Пізніше, про наявність претензій до ДПЗКУ з боку китайської корпорації ССЕС заявив голова Міністерства аграрної політики та продовольства Ігор Швайка.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: