Курченко продав "Роснафті" Одеський НПЗ

Понеділок, 3 березня 2014, 09:13

Державна компанія "Роснафта" обговорює купівлю Одеського НПЗ, що належить групі СЄПЕК Сергія Курченка.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, "Роснафта" купує у ВТБ Одеський НПЗ.

За їх даними, домовленості були досягнуті минулого тижня. Досі завод належав групі СЄПЕК (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія) Сергія Курченка, якого вважали близьким до сім'ї колишнього президента Віктора Януковича.

Реклама:

Курченко, змушений залишити Україну в лютому після зміни влади в Києві, за словами співрозмовників, зрозумів, що не зможе погасити отриманий у ВТБ на покупку НПЗ кредит, і передав актив банку, попередньо домовившись з "Роснафтою".

Операцію з ВТБ російська держкомпанія розраховує закрити найближчим часом, стверджують співрозмовники.

В "Роснєфті" і ВТБ від коментарів відмовилися.

Одеський НПЗ зупинений 25 лютого, майже весь топ-менеджмент розпущений, на підприємстві розпочато перевірку за підозрою в контрабанді нафтопродуктів.

Джерела кажуть, що московський офіс СЄПЕК поки функціонує, але співробітники вже шукають нову роботу. Сам Курченко, розповідають співрозмовники, покинувши Україну, намагався залишитися в Білорусії, але місцева влада відмовили йому.

З минулого тижня, кажуть джерела, бізнесмен знаходиться в Москві, намагаючись врегулювати відносини з російськими партнерами.

СЄПЕК повинна за танкерні поставки нафти "Лукойлу" і "Роснафти" (останній - більше 150 млн доларів), говорять співрозмовники.

Вони стверджують, що Курченко зустрічався з главою "Роснафти" Ігорем Сечіним минулого тижня, домовившись про перехід Одеського НПЗ під контроль держкомпанії, - операція буде зарахована як погашення боргу.

Джерела називають операцію в першу чергу політичною. Дійсно, досі російські нафтовики не горіли бажанням розвивати бізнес в Україні, а скоріше навпаки, прагнули позбутися місцевих активів. Той же Одеський НПЗ потужністю 2,8 млн тонн СЄПЕК купила у "Лукойлу" в березні 2013 року.

Для російської компанії бізнес став нерентабельним, коли "Укртранснафта" перестала прокачувати нафту за маршрутом Лисичанськ-Кременчук. Сума угоди не розкривалася, джерела оцінювали її на рівні 250 млн доларів.

Профінансував покупку ВТБ, видавши 370 млн доларів Swisspro Capital Ltd, НПЗ став забезпеченням (юридично покупцем виступила кіпрська Empson Ltd, що входить до СЄПЕК).

"Роснефть" не тільки не цікавилася Одеським НПЗ, коли його продавав "Лукойл", але і збиралася залучити СЄПЕК в партнери з розвитку власного активу в Україні - дістався держкомпанії разом з ТНК-ВР Лисичанський НПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: