НБУ заборонив продавати інвалюту в одні руки більше ніж на 15 тисяч

П'ятниця, 28 березня 2014, 20:27

Національний банк заборонив продавати готівкову іноземну валюту в одні руки в розмірі, що перевищує 15 тисяч гривень.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №172, яка набирає чинності 28 березня і діє до 1 травня 2014 року.

"Враховуючи підвищений попит на готівкову інвалюту, встановлена ​​максимальна сума її продажу одній фізичній особі, яка в еквіваленті не може перевищувати 15 тисяч гривень протягом одного операційного дня в межах однієї банківської установи", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що таке рішення прийнято з урахуванням збереження напруженої ситуації на грошово-кредитному ринку.

Реклама:

"Передбачений постановою №172 пакет тимчасових заходів покликаний сприяти підтримці рівноваги на грошово-кредитному ринку на період до прийняття програм співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями", - підкреслили в НБУ.

Згідно з повідомленням, постановою №172 передбачено прийняття нового пакета тимчасових заходів, спрямованих на забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку: постанова №49, якою встановлювалися тимчасові обмеження, втратила силу.

За даними НБУ, постанова №172 передбачає збереження ряду регуляторних заходів, що діяли в межах постанови №49, з одночасним пом'якшенням обмежень які існували в рамках цієї постанови.

Зокрема, згідно з повідомленням, передбачена лібералізація порядку здійснення операцій на міжбанківському валютному ринку України: банки зможуть здійснювати валютні операції не тільки на умовах "тод", "том", "спот", а й на умовах "своп" і "форвард".

Крім того, скасовано заборону на купівлю інвалюти для здійснення резидентами інвестицій за кордон і для покриття частини страхових резервів страховиками.

Документом також скорочено термін проведення операцій з купівлі банками інвалюти за дорученням юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, іноземних представництв.

"Починаючи з 28 березня 2014 року кошти для купівлі інвалюти можуть бути перераховані не раніше третього операційного дня після дня зарахування гривень на окремий аналітичний рахунок, а починаючи з 1 квітня 2014 року - не раніше другого операційного дня після дня зарахування гривень на цей рахунок", - вказується в повідомленні.

Водночас, за даними НБУ, банки звільнені від обов'язку формувати і передавати в територіальні управління Нацбанку реєстри з купівлі інвалюти.

НБУ також спростив процедуру купівлі банком у фізичних осіб готівкової інвалюти: відтепер дозволено здійснювати таку операцію без пред'явлення документа, що посвідчує особу, і без його копіювання.

Одночасно введені обмеження на перекази фізособами інвалюти за межі України за поточними валютними неторговельними операціями.

"Такі операції дозволено здійснювати на суму, що не перевищує в еквіваленті 150 тисяч гривень на місяць", - вказується в повідомленні.

У той же час, такі обмеження не поширюються на цілий ряд соціально важливих перекладів, а саме: на оплату витрат на лікування за кордоном, транспортування хворих, переказів, здійснюваних у разі зміни держави проживання, пов'язаних з оплатою праці нерезидентів України та деякі інші.

У повідомленні також наголошується, що резидентам дозволено здійснювати погашення кредитів, позик в інвалюті за договорами у тому числі в разі укладення додаткових угод з нерезидентами не раніше терміну, передбаченого договором.

При цьому, банкам наказано на період дії постанови №172 призупинити випуск нових ощадних (депозитних) сертифікатів, а погашення раніше випущених здійснювати виключно шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або його пред'явника.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!