"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС ліквідував банківську таємницю для іноземних громадян

П'ятниця, 21 березня 2014, 13:24

Країни Європейського союзу домовилися про обмін інформацією про банківських клієнтів та їх доходів за підсумками саміту 19-20 березня, фактично відмовившись від банківської таємниці на території ЄС.

Про це повідомляє AFP, передає "Інтерфакс-Україна".

Раніше протягом більш ніж п'яти років проти цього заходу наполегливо виступали Люксембург і Австрія, але й вони - одними з останніх - проголосували за обмін інформацією про будь-які види доходів іноземних громадян в 28 країнах Євросоюзу, пише видання.

Таким чином ЄС посилює боротьбу проти податкових махінацій. Щороку країни ЄС, за даними Єврокомісії, втрачають трильйон євро через відведення доходів від оподаткування.

Реклама:

"Такий крок неминучий і необхідний для того, щоб країни - члени ЄС могли вживати більш рішучих заходів проти податкових махінацій та ухилення від сплати податків", - заявив президент Європейської ради Херман ван Ромпей.

"Банківська таємниця приречена на вимирання", - додав він.

Як наголошується, угода про обмін інформацією про доходи банківських клієнтів мала бути прийнята ще в кінці 2013 року, якби не спротив Люксембургу та Австрії.

Вони були згодні порушити принцип банківської таємниці тільки в тому випадку, якщо ЄС досягне подібної угоди з країнами, що не входять до Євросоюзу: Швейцарією, Монако, Андоррою, Ліхтенштейном і Сан-Марино.

Як заявив на саміті в Брюсселі прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттелом, Єврокомісія планує завершити переговори з цими країнами з даного питання до кінця 2014 року. Якщо вони виявляться безуспішними, "Єврокомісія повинна буде ввести необхідні опції для забезпечення нових міжнародних стандартів", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!