У Таджикистані розслідують угоду Фірташа

Субота, 15 березня 2014, 13:48

Таджицьке антикорупційне агентство звернулося до економічних судів Душанбе та Хатлонської області з позовом про визнання недійсним договору про створення СП ЗАТ "Таджик Азот", 75% акцій якого належать українському бізнесмену Дмитру Фірташу.

Про це повідомляє "BBC-Україна".

Як зазначає видання, таджицька влада має сумніви щодо законності угоди про створення спільного таджицько-кіпрського підприємства "Таджик Азот" між компанією Фірташа "Хайрок Холдінгс Лімітед" та державою, частка якої у зазначеному підприємстві становить 20%.

"У разі визнання судовими інстанціями незаконним договору про створення та приватизацію СП "Таджик Азот", підприємство повністю перейде під контроль держави", - заявив начальник управління з контролю держбюджету і фондів антикорупційного агентства Таджикистану Абдукарім Заріпов.

Реклама:

"Поки що ми не висуваємо нікому жодних офіційних звинувачень. Однак, якщо результат нашої перевірки підтвердиться, відповідати за незаконні дії доведеться нинішньому керівництву підприємства, яке є повноважним представником Дмитра Фірташа", - зауважив він.

Антикорупційне агентство Таджикистану закидає власнику контрольного пакета СП "Таджик Азот" Дмитру Фірташу незаконне придбання акцій, нецільове використання коштів, а також участь у незаконній угоді з продажу технічного обладнання для виробництва хімічної продукції.

"За підсумками нашої перевірки з'ясувалося, що збиток державі від діяльності основного співвласника підприємства становив близько двох мільйонів доларів", - підкреслив Заріпов.

Як зазначається, провадження щодо українського бізнесмена проходило в рамках іншої гучної кримінальної справи проти відомого таджицького підприємця і екс-міністра промисловості Таджикистану Зайда Саідова, засудженого владою наприкінці минулого року до 26 років ув'язнення.

За версією слідства, всі ці незаконні дії були вчинені в той час, коли Зайд Саідов очолював міністерство промисловості країни.

СП "Таджик Азот", що базується у місті Сарбанде Хатлонської області на півдні Таджикистану, було створено в грудні 2001 року на базі ВАТ "Азот".

Підприємство спеціалізується на випуску азотних добрив для сільського господарства.

Слідство стверджує, що під час створення спільного підприємства Дмитро Фірташ вніс тільки частину коштів від необхідної суми до статутного фонду заводу.

Пізніше ці кошти витратили на купівлю акцій двох інших промислових підприємств країни - ЗАТ "Абрешім" в Худжанді та ЗАТ "Гулістон" в Душанбе, що суперечить законам Таджикистану.

Крім того, влада звинувачує Дмитра Фірташа у тому, що його компанія брала участь у продажу технічного обладнання АМ-600 для виробництва хімічної продукції. При цьому таджицька сторона, що володіє 20% акцій підприємства, не знала про ці дії і не отримала компенсації від угоди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: