"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграріям не вистачає 8 мільярдів для весняно-польових робіт - міністр

Вівторок, 11 березня 2014, 19:46

Для проведення комплексу весняно-польових робіт українські аграрії забезпечені коштами на понад 80%, прямий дефіцит коштів становить 8 мільярдів гривень.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Як зазначають у відомстві, розрахункова потреба в коштах для проведення комплексу весняно-польових робіт становить 42,8 млрд гривень. Планові витрати коштів для проведення весняно-польових робіт на 1 га ріллі становлять 2087,3 гривень, що на 234,5 гривень більше, у порівнянні з 2013 роком.

"Із загальної потреби в коштах власними ресурсами підприємства забезпечені на 34,8 млрд гривень (81,3%). Тобто, прямий дефіцит власних коштів складає 8 млрд гривень", - каже голова Мінагропроду Ігор Швайка.

Реклама:

Міністр зазначив, що цей дефіцит планується покрити за рахунок запозичених коштів, в тому числі за рахунок залучення банківських кредитів в обсязі 4,7 млрд гривень та комерційних кредитів - 3,1 млрд гривень.

"Ми ведемо перемовини з представниками Національного банку, комерційними банками та іншими фінансовими установами щодо максимального сприяння у питанні кредитування вітчизняних аграріїв під час посівної кампанії. І ми бачимо, що порозуміння є", - додав Швайка.

"Ще одним прийнятним джерелом покриття дефіциту власних коштів для сільгосптоваровиробників є укладання форвардних контрактів з Державною продовольчо-зерновою корпорацією України та Аграрним фондом та одержання попередньої оплати за ними", - йдеться в повідомленні.

Так, на сьогодні Аграрний фонд продовжує розпочату у листопаді 2013 року форвардну кампанію із закупівель зерна майбутнього врожаю. Сумарний обсяг визначено на рівні 1,2 млн тонн.

Станом на 7 березня сільгосптоваровиробниками заявлено до реалізації 436 тисяч тонн зерна. Аграрним фондом задоволено заявки 248 виробників зерна, згідно яких укладено відповідні угоди на поставку 409 тисяч тонн.

Швайка уточнив: "В рамках цих угод здійснено перерахування авансових платежів на загальну суму майже 366 млн гривень. Виплати здійснюються протягом одного банківського дня за умови подання визначеного переліку документів".

"У свою чергу станом на 7 березня ПАТ "ДПЗКУ" законтрактувала і закупила понад 3,103 млн тонн зернових і олійних культур, профінансувавши вітчизняних аграріїв на суму понад 4,317 млрд гривень", - повідомляє прес-служба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: